Енергийният министър си пожела нови изкупни цени за ТЕЦ „Марица-изток” 1 и 3
Секция: ИКОНОМИКА
21 Януари 2015 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Енергийният министър си пожела нови изкупни цени за ТЕЦ „Марица-изток” 1 и 3

/КРОСС/ Условията за изкупуване на скъпия ток на двата американски ТЕЦ-а „Марица- изток" 1 и 3 може да бъдат предоговорени до края на март. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на икономически форум вчера. 

В момента НЕК е длъжна да изкупува на 100% тока от двете централи. По този показател те неведнъж са приравнявани със зелените централи, чиято енергия също се изкупува напълно на преференциални цени.

Петкова обаче не уточни какви ще бъдат новите условия. Неотдавна, в края на октомври, двете компании обявиха, че преговорите на практика са замразени. Сега в зависимост от евентуалната договорка и спестената сума допълнително ще се определи и каква ще бъде новата цена на тока от 1 юли. „Вече всички експерти се произнесоха, че тенденцията да се задържа или дори да се намалява цената, не може да продължи", заяви от своя страна председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

През октомври миналата година от „Марица-изток" 1 и 3 поставиха задочен ултиматум на енергийния регулатор да промени решението си, с което възлага на НЕК да започне разговори с тях, но при орязване на цените им с 20 и 30%. Дни по-късно контролният орган отмени решението и това даде възможност да започнат реални преговори. В момента в министерството са сформирани две групи за всяко от дружествата. Един от вариантите, по който се работеше доскоро, бе контрактите им да се удължат. Така цената за изкупуване на тока от тях на практика ще падне. „Всички сме наясно, че в енергетиката драмата е сериозна и каквото и да кажем, няма да бъде пресилено", обобщи ситуацията Теменужка Петкова. Тя уточни, че дълговете на НЕК са над 3 млрд. лв., а с тези от миналата година нарастват на 3.598 млрд.,т. е. с нови 598 млн. лева.

За да се стопят борчовете на електрическата компания, преди дни ГЕРБ лансира нови промени в Закона за енергетиката. Те са свързани със задължителното изкупуване на ток от неефективните заводски централи и топлофикации, което ще бъде ограничено или прекратено напълно. По този начин ще се намалят и разходите на НЕК. Ефектът от мярката се изчислява на около 150 млн. лева.

Изненадващо, но малко след изказването на Теменужка Петкова председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев заяви, че преговори с двете американски централи се водят още от времето на първото правителство на Бойко Борисов, но досега не са напреднали особено.

До месец ще приключат първите проверки в енергийните дружества, назначени от Теменужка Петкова в края на миналата година. В момента обект на ревизия са както държавни, така и частни компании като ТЕЦ „Марица-изток" 1, 2 и 3 и НЕК. След като инспекциите там приключат, министерството ще поиска одит и в останалите компании, за да се види какво е реалното състояние на фирмите от сектора.