Прокуратурата иска 4 години затвор за Цветанов
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Януари 2015 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата иска 4 години затвор за Цветанов

София /КРОСС/ В отсъствието на Цветан Цветанов в Софийския апелативен съд започнаха финалните пледоарии по делото, в което бившият вътрешен министър е подсъдим за престъпление срещу правосъдието.
Прокуратурата поиска от съда да потвърди четиригодишната ефективна присъда на Цветан Цветанов с аргумента, че тя е справедлива, а той абсолютно съзнателно е отказал да бъдат разпоредени използването на специални разузнавателни средтва, преди това разрешени от съдия, по отношение на великотърновският антимафиот Орлин Тодоров, с което е възпрепятствал наказателното произвосдство срещу него.
Съдът отхвърли искането на адвоката на Цветанов - Менко Менков за разпит на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, който за днес изпрати болничен лист и след като съда го заличи с аргумента, че разпита му няма да допринесе с нищо ново за изясняване на делото. Менков поиска поредица от справки от МВР и прокуратурата, но и това не беше допуснато от съда, според който по делото има събрани вече достатъчно доказателства.
Защитата на Цветан Цветанов представи публикации, според които съдията от Софийския градски съд Тони Гетов, който миналия май осъди Цветан Цветанов на четири години затвор, го е направил, за да осигури дипломатическа позиция на съпругата си. Това внушение беше направено и в края на процеса. След ефективната присъда тогава Цветан Цветанов каза, че съдът е зависим и неофициално се твърдеше, че това е било сделката - Тони Гетов да го осъди като осигури поста за съпругата си. Софийският апелативен съд прие за сведения тези публикации, но заяви, че те са неотносими към финала на делото.
Вариантите пред съда са или промени присъдата, или в срок да я потвърди и да върне делото за ново обсъждане, съобщи БНР.

Снимка: Булфото, всички права запазени