България губи най-много от контрабанда на цигари в целия ЕС
Секция: ИКОНОМИКА
23 Януари 2015 06:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България губи най-много от контрабанда на цигари в целия ЕС

/КРОСС/България губи най-много приходи заради контрабанда на цигари от всички страни в ЕС, сочи проучване на Industry Watch, разпространено вчера. По този показател България "изпреварва" значително всички останали страни членки. Като относителен принос за бюджета загубите за България са 3 пъти по-високи, отколкото в Румъния и Полша, 10 пъти над тези за Германия и около 16 пъти повече от Холандия. Това е така, защото изпълнението на бюджета ни е най-силно зависимо от облагането на тютюневите изделия. Общият принос на тези стоки в България възлиза на над 10% от данъчните постъпления. По този показател България се нарежда на първо място в ЕС, изпреварвайки Румъния, където данъците от тютюневи изделия са 6.6% от всички постъпления, и Ирландия, където тези данъци са 5.3%. Във Великобритания пък облагането на тютюневите изделия носи 2.7% от данъчните приходи, а в Германия - 1.7%.

Резултатите отчитат и факта, че България е сред страните с най-висок дял на потребление на нелегални тютюневи изделия в целия ЕС. Според актуални данни от изследването Project Star страната ни заема 7-о място с 16% дял на контрабандните цигари, като има равен резултат с Франция и Великобритания и "изостава" само от Ирландия, Естония, Литва и Латвия, пише "Сега".

Според проучване на АС Nielsen, изготвено през 2014 г., обаче делът на цигарите, продавани на черно у нас, дори е още по-висок - средно около 20%, или всеки пети пушач в България купува нелегални цигари. Контрабандата процъфтява най-много в близки до гранични пунктове области, както и в по-бедните региони. Най-високи са нивата й в Сливен, където 70% от цигарите са нелегални. Почти толкова са в Свиленград, а в Сандански са 49%. В големите градове, където средните заплати са по-високи, делът на нелегалните цигари е най-малък. В София контрабандните цигари са 13.8%, а във Варна - 18.7%.

Държавата търпи загуби за най-малко 450 млн. лева годишно от акциз и ДДС, сочи още анализът на AC Nielsen. От Industry Watch допускат, че тези оценки вероятно са занижени заради заместването на цигарите с други изделия, като тютюн за свиване, при които отчитането на контрабандата е по-трудно. Анализаторите отчитат, че несъбраните приходи от контрабанда надхвърлят например общите разходи за месечни помощи за деца или че са 10-кратно повече от общите разходи за превоз на ученици и за безплатни учебници.

Данните на МВР и Агенция "Митници" показват рязък спад на заловените контрабандни количества цигари през 2012 и 2013 г. За 2013 г. спадът спрямо предходната година е двоен, а спрямо 2010 - близо 6 пъти. В същото време при тютюна за пушене има огромен ръст - близо 7 пъти - на хванатите от Агенция "Митници" нелегални количества през 2013 г. Всичко това може да се разглежда и като индикатор за засилени опити за заобикаляне на плащане на акциз именно чрез нараснала търговия с тютюн за пушене като заместител на цигарите, коментира Industry Watch.

Граждани са сезирали Съвета за електронни медии за кампанията "Не купувай контрабанда! Вредно е за всички", съобщи вчера пред "Сега" председателят на СЕМ Георги Лозанов. Тя се провежда от "Булгартабак Холдинг" АД в партньорство с Министерството на финансите, Агенция "Митници", Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010, и Асоциацията на производителите на ориенталски тютюни. Според гражданите кампанията е прикрита реклама на тютюнопушенето и самото участие на "Булгартабак" в нея е показателно. Лозанов поясни, че въпросът ще бъде разгледан на следващото заседание на СЕМ във вторник. Ако има нарушение, СЕМ може да санкционира медиите, излъчвали посланията, но не и да свали клиповете. По закон рекламата на цигари е забранена.

Не е много ясно кой финансира кампанията. От финансовото министерство обясниха пред "Сега", че държавни ведомства не участват в кампанията с бюджетни средства. От "Булгартабак" вчера не бяха открити за коментар.