И КНСБ поиска оставката на Москов
Секция: Здраве
23 Януари 2015 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
И КНСБ поиска оставката на Москов

/КРОСС/След ДПС, и КНСБ поиска оставката на здравния министър Петър Москов. Според синдикалистите здравното ведомство предлага противоконституционни промени в наредбата за достъп до медицинска помощ. В специално становище от министерството отхвърлиха всички обвинения. Истинска словесна престрелка избухна между КНСБ и Министерството на здравеопазването по повод предложените от ведомството промени в осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Според синдикалистите, записаната в наредбата възможност здравноосигурените да си плащат по цени, определени от болниците за да получат лечение ще доведе до масов узаконен рекет на здравно осигурените и тотално ще демотивира гражданите да се осигуряват.

В мотивите на МЗ за предложената промяна е описано, че тази възможност се предвижда във връзка с въвеждане на листа на чакащите.

Приподписването на Националния рамков договор за тази година, БЛС, НЗОК и Министерството на здравеопазването се договориха, че през 2015 няма да допуснат преразход в бюджетите на болниците, какъвто се получава всяка година. За да се спазят лимитите обаче ще се наложи да се създадат листи на чакащи за планово лечение.

С предложените промени Министерството на здравеопазване цели да създаде възможност, който желае и може да си плати за да избегне чакането.