Над 100 000 у нас имат хепатит С, едва 3% знаят
Секция: Здраве
24 Януари 2015 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 100 000 у нас имат хепатит С, едва 3% знаят

/КРОСС/Над 110 000 българи са заразени с хепатит С, но едва 3% от тях знаят за това и се лекуват. Хепатит С е невидима заплаха. Предава се по кръвен път. Може да го носим в организма си в продължение на 20 години, без да усетим каквито и да било симптоми. Вирусът атакува черния дроб и често, когато разберем за него, вече е доста късно - стига се до цироза и дори до рак. В световен мащаб страдащите са 160 милиона. Болните от хепатит С са пет пъти повече от тези със СПИН.

Инжекция, татуировка, пиърсинг, дори маникюр - може да се случи за част от секундата. И завинаги да промени живота ти.

Анита разбира през 2010 година за заболяването си - съвсем случайно, по повод медицински изследвания за ин витро процедура. Така борбата за бебе се превръща в борба за собствения ѝ живот. Анита така и не разбира как и кога се е инфектирала, разказва Нова тв. 

Едно е ясно - вирусът е бил в нея поне 20 години, защото скоро откриват признаци на цироза. Започват спешно терапия с интерферони. Безуспешна. А психиката ѝ е смазана. Времето ѝ изтича. Остава ѝ по-малко от година живот. Затова я включват в милосърдна програма - за безинтерферонно лечение, което иначе не е достъпно у нас. Лекарства като това вече са одобрени от Европейската комисия, но още не са достъпни у нас.

За да навлезе лекарството в България, са необходими поне няколко години, смятат пациентските организации. И се надяват при добър диалог с управляващите, медикаментът да бъде отпуснат по-бързо поне на най-нуждаещите се.

Проучване на пациентските организации сочи, че 64% от българите никога не са се изследвали за хепатит С. А един тест за 20 лева може да ни осигури спокойствие и сигурност, че не сме сред тези 100 000 наши сънародници, които не знаят, че носят в себе си невидимата заплаха на хепатит С.