Патрули ще следят за дисциплината по пистите
Секция: Туризъм
24 Януари 2015 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патрули ще следят за дисциплината по пистите

/КРОСС/Нова наредба за правилата по ски-пистите у нас. Целта е да се намали броят на пострадалите скиори и сноубордисти. За спазването на реда ще следят специални патрули. А табели в различен цвят ще ни показват степента на трудност на пистите.

В курорта Пампорово и в момента има табели, които ориентират скиорите за трудността на пистите.

„Най-лесната е зелената.След това е синя, червена и черна", обяснява Петър Крайчев,
Управител „Снежен контрол", Пампорово.

Ски-патрулът на Пампорово редовно се сблъсква с хора, които в търсенето на адреналин застрашават не само своя живот, но и този на останалите скиори.

„Често се случва да видим начинаещи по червени и черни писти. Всеки ден има случаи, в които момчетата от Планинската спасителна служба изнасят хора със счупени крака и счупени ръце. Хората надценяват своите възможности", разказва Александър Димитров, цитирана от Нова тв. 

Засега единственото, което можели да направят с нарушителите, е да ги предупреждават. Всички, които се грижат за безопасността в курорта, приветстват новата наредба. Надяват се тя да им даде по-големи правомощия включително и санкции.

„Можем да им отнемаме картата и парична глоба", обяснява Петър Крайчев.

До няколко дни ще бъдат монтирани новите указателни табели. Те освен че показват сложността на пистите в съответния цвят, съдържат много полезна информация за скиорите. Затова какво е разрешено и какво е забранено да се прави по пистите.