МП: Международното положение – заплаха за реформата на съдебната система
Секция: ПОЛИТИКА
25 Януари 2015 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МП: Международното положение – заплаха за реформата на съдебната система

София /КРОСС/ "Променящата се международна среда" е сред заплахите за провеждането на реформата в съдебната система. Това става ясно от публикуван на сайта на Министерството на правосъдието "Анализ на позитивите, негативите, възможностите и заплахите", който е част от "Актуализирана стратегия за продължаване на съдебната реформа", приета от МС на 17 декември 2014 г. и гласувана от 173 депутати в Народното събрание на 21 януари 2015 г.
"Усложняващата се международна обстановка около страната ни, възникването на нови точки на напрежение в Европа и задълбочаването на конфликтите в Близкия изток, заедно с новите хибридни и асиметрични форми на конфронтация неизбежно ще изправят правоохранителните и правозащитните институции на страната ни пред значително нарастване на трансграничната престъпност. Слабостта на нашите институции се превръща във все по-сериозен рисков фактор пред лицето на засилващ се криминален и свързания с него корупционен натиск", пише на стр. 24 от документа, който бе изготвен от Христо Иванов в качеството му на правосъден министър в служебното правителство на Георги Близнашки.
Кабинетът "Близнашки" използва формулировката за съществуването на "хибридни" заплахи към България и при изготвянето на работната версия на Програмата "Визия 2020" за развитието на българските въоръжени сили в НАТО. В началото на септември 2014 г. се стигна до сериозно напрежение между институциите, тъй като в първоначалната версия на "Визия 2020" Русия бе сочена като заплаха за сигурността на страната. По-късно текстовете, които сочеха за руска заплаха бяха премахнати, а формулировката за опасност от "хибридна война" все пак отпадна от приетата в началото на октомври Национална програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020".
От съвпаденията в Стратегията за съдебна реформа на Христо Иванов и в първоначалната версия на "Визия 2020", изготвена от екипа на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, може да се допусне, че двата документа са били предварително съгласувани и вероятно са преминали през обща редакция преди тяхното публично представяне. За разлика от отпадането на формулировката за "хибридни" заплахи от Визията за отбрана, "хибридните и асиметрични форми на конфронтация" присъстват като потенциални заплахи за осъществяването на Стратегията на правосъдното министерство, която е публикувана и на английски и френски езици на сайта на ведомството.
Друга особеност в SWOT-анализа е позицията на екипа на Правосъдното министерство, с която директно се поставя под съмнение ефективността на Мониторинговия механизъм за сътрудничество и оценка, който Европейската комисия осъществява над България в борбата с корупцията и организираната престъпност вече осма година. Поредният Доклад за правосъдие и вътрешен ред се очаква да бъде обявен идната сряда - 28 януари. Очевидно обаче в МП считат, че заради липсата на ефект от докладите на Брюксел е възможно да се стигне до "умора от реформи". Това би имало и "особено вреден ефект по отношение на съдиите, прокурорите и следователите", смятат от МП. От тази част на SWOT-анализа става ясно, че дори и авторите на Стратегията за съдебна реформа не са убедени в нейното реално осъществяване.
От документа става ясно и друго - правосъдният министър е противник на изработването на изцяло нова Конституция и на прекия избор на съдии и прокурори. Това поне се разбира от частта "политическа спекулация" на "заплахите" пред реформата на правосъдието. "При засилващите се обществени очаквания за реформа се отваря политическа ниша за популистки спекулации с потенциално деструктивен ефект. Призивите за пряк избор на съдии и прокурори, както и за изцяло нова Конституция без конкретизиране на нейното съдържание, които в настоящия обществен контекст могат да доведат до непредсказуеми последици", изтъкват опасенията си авторите на документа.
В същото време на фона на нападките към съдебната система, които бяха предприети в последните два-три месеца, повече от странно изглежда как "атаките срещу независимостта на съда" са посочени в SWOT-анализа като пример за популистки действия, пише БГНЕС.