Добрев: Не вярвам, че ще го има "Турски поток"
Секция: ИКОНОМИКА
25 Януари 2015 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Добрев: Не вярвам, че ще го има "Турски поток"

София /КРОСС/ Ние нямаме официален документ, че проектът "Южен поток" е спрян. Това каза пред БНТ председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Делян Добрев и поясни, че има заявления от политици, но те не спират дейностите на компаниите на корпоративно ниво по този проект и е необходим отговор от руската страна на корпоративно ниво, от страна на акционера в "Южен поток" в България. Ако преустановим едностранно дейностите, то това би било нарушение на акционерното споразумение между двамата акционери, поясни той и добави, че се случва нещо странно - от два месеца няма проект, в същото време някои дейности продължават да вървят. Това са и причините "Южен поток" да фигурира и в програмата на правителството, каза Добрев. И заяви, че не вижда никаква икономическа логика в построяването на газопровода през Турция за захранване на Източна Европа.
"Не вярвам, че ще го има Турски поток, дори и да го има, ние имаме договор за доставка на газ, в който е фиксирана входната точка и тя е българо-румънската граница", подчерта председателят на енергийната комисия и допълни, че срокът на договора е до 2022 г. Добрев припомни: "Имаме транзитен договор до 2030 г. с фиксирани плащания и дори да не минава и една капка газ през газопровода "Южен поток", ще получим 90% от приходите до 2030 г."
Много по-важно е ние да открием собствен газ в Черно море, заяви Делян Добрев. В програмата ма правителството е записано, че първи приоритет в енергетиката е проучването на останалите два блока в Черно море и те вече стартираха - Терес и Силистар. Третият блок Хан Аспарух е в напреднала фаза, поясни депутатът от ГЕРБ.
Над 3 млрд. лв. са задълженията на НЕК, още 2 млрд. има в БЕХ, задълженията са огромни, дефицитът е по-малък - в размер между 600 и 800 млн., уточни Делян Добрев. Това е една лавина, която ако не бъде овладяна, ще доведе до не много приятни последствия, предупреди той. Цената на тока трябва да бъде такава, каквато я определи един независим регулатор, заяви Добрев. И поясни принципите на избиране на този регулатор. Неефективностите, които съществуват в системата и трупат дефицита, са по цялата верига, продължаваме да изкупуваме електроенергия примерно от едни заводски централи на цена, по-скъпа 4-5 пъти от тази на АЕЦ "Козлодуй", каза председателят на енергийната комисия. И заяви, че пътят е инвестиране в енергийна ефективност.