Германия спря доставките на оръжия в Саудитска Арабия
Секция: СВЯТ
25 Януари 2015 11:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия спря доставките на оръжия в Саудитска Арабия

/КРОСС/ Германия отхвърли всички заявки на отбранителните си предприятия за доставка на оръжие в Саудитска Арабия. Решението е взето по време на заседание в сряда, в което участваха германският канцлер Ангела Меркел и осем представители на кабинета, съобщава германският вестник "Билд ам Зонтаг".
Причината за решението е нестабилната обстановка в Близкия Изток. В Берлин се опасяват, че германското въоръжение в крайна сметка може да попадне в ръцете на терористите в региона.
Изданието отбелязва, че от 2013 г. федералната република е одобрила доставките на оръжия в Саудитска Арабия за 360 милиона евро. По-рано се появи и информация, че Рияд е готов да купи от Берлин пет подводници за 2,5 милиарда евро.
Германия е на трето място в света по доставките на оръжие след САЩ и Русия. Кабинетът на Меркел многократно е ставал обект на критика заради доставката на оръжие в региони, в които правата на човека се нарушават системно. Според последните проучвания на общественото мнение, 78% от германците не подкрепят продажбата на оръжие за Саудитска Арабия.