Янкулов: Спокоен съм за бъдещето на радиото
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2015 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Янкулов: Спокоен съм за бъдещето на радиото

София /КРОСС/ И днес - на 80-ата година от нашето рождение, пазим авторитет и защитаваме мисията, с която сме създадени - мисията Българското радио да бъде изразител на жизнения пулс на държавата и точен регистратор на националните интереси и стремления. Това заяви пред БНР генералният директор на медията Радослав Янкулов.
Това преминава през етика и лоялност към приоритетите, към мислене за цялото, към обективно възприемане на настоящето, обективни анализи на миналото и верен поглед напред към бъдещето, по-опростено казано - професионализъм, журналистика, вкус към културата, привързаност към родното, обич и уважение към професиите, обединени в думите Българско национално радио. Програмите ни променят лика си в крак с времето и с ритъм, зададен от XXI век. Музикалните ни състави служат за ориентир и печелят нови и нови почитатели. Хората зад сцената в различните технологични и административни дирекции на практика осигуряват сцената, на която излизаме и изричаме поздравления за рождения си ден. На всички голямо благодаря и честито. Празнувайте, имате основание.
Директорът на Радиото подчерта още, че в дни като тези трябва да се отбележи и недостигнатото и пропуснатото: Програмите на БНР могат да бъдат още по-добри, допълнително полезни, особено интересни. Сайтът ни трябва да се превърне в най-голямата електронна медия. Радио България ще бъде познато и търсено в целия свят. Световните сцени ще бъдат отворени за нашите музикални състави. Училището за радио сигурно ще се разрасне и ще намери нови последователи. Трябва и ще го направим. Това е сигурно, както е сигурен фактът, че постигнатото е благодарение на абсолютната ни обреченост за обществена мисия, абсолютната ни нагласа за плурализъм, диалог, осветеност и зачитане на общочовешките и професионални норми.
Обществената медия трябва да запази ролята си, която е играла, играе и трябва да играе наистина на защитник на свободното слово, категоричен бе Янкулов и добави: Свободното слово е съчетание от словата и от свободата или от ограничеността в някакъв смисъл на милиони отделни елементи, които представляват нашите слушатели. Ние от една страна трябва и мисля, че това го правим дори без особено усилие, да защитаваме и пазим свободата на словото в нашето радио, а от друга страна - да бъдем винаги в помощ или рупор там, където тя е застрашена по някакъв начин.
Липсата на професионализъм е много голяма опасност, защото част от професионализма е и умението да се отстоява на всякакъв натиск, коментира още директорът на БНР.
Политиците имат интерес към Радиото и сигурно ще имат винаги такъв интерес. В момента нямам усещане, а нямам и оплаквания от опити за политически натиск от каквато и да е посока. /.../ Няма индикация, която да ми говори, че нещо от бюджета, част от него или някаква структура, свързана с бюджета, е подложена на изпитание или натиск в името на някакви политически цели. А иначе, че парите не достигат, че бюджетът е малко - може да се отдаде и на факта, че както казват политиците - пари няма.
Спокоен съм за бъдещето на Радиото. Нека да бъде Българското национално радио!, каза в заключение директорът на БНР Радослав Янкулов.