Засякоха мистериозни радиовълни от космоса
Секция: Наука
25 Януари 2015 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Засякоха мистериозни радиовълни от космоса

/КРОСС/ Австралийски учени засякоха странен и много мощен радиосигнал с неизвестен произход от дълбокия космос. Мистериозните радиовълни са уловени с помощта на 12 телескопа в Австралия, Чили, Германия, Хавай, Индия, американския щат Калифорния и на Канарските острови. Въпреки своята краткост, енергията на радиосигнала е приблизително равна на енергията на Слънцето, произведена за един ден. Поведението на радиосигнала свидетелства за взаимодействието му със силно магнитно поле, разположено в близост до източника на сигнала.
Според астрофизиците източникът на сигнала е извън пределите на Млечния път, на разстояние 5.5 милиарда светлинни години от Земята. Специалистите смятат, че сигналът не е възникнал от смъртта или от образуването на нови звезди, защото подобни събития обикновено са съпроводени от друг вид вълни.
Това не е първият случай, в който оборудване на Земята улавя подобен силен сигнал. За последните осем години са регистрирани седем подобни явления. А най-мощният и продължителен сигнал, дошъл от космоса, е наречен Wow. Той е дошъл от космоса през 1977 година.