Проверяват измервателните уреди на ЕРП-тата
Секция: ИКОНОМИКА
25 Януари 2015 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проверяват измервателните уреди на ЕРП-тата

София /КРОСС/ Контролните органи ще започнат и проверки на технически измервателните уреди на „Енерго Про", а в зависимост от резултатите може да се стигне и до проверка на индивидуалните електромери на домакинствата. След това енергийното министерство ще провери и какво се случва с устройствата и на останалите ЕРП-та. Това обяви по време на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Проверката е предизвикана от съобщения за нередности в сметките на 5% от потребителите на „Енерго Про". Става въпрос за 67 хил. абонати, които са получили две фактури за периодите 23 ноември - 21 декември 2014 година и 22 декември 2014 година- 12 януари 2015 година, като е имало извънредно отчитане на 11 януари. С двете фактури се запазва изискването за отчет на най-много 31 дни.
„Важно е в този момент да бъде информирана българската общественост за това какво всъщност се е случило. След информираността ми по темата, веднага проведох разговори с ръководството, за да изясним причините относно сигналите на потребителите. От страна на "Енерго Про" беше пояснението, че причината за това да бъдат налице две фактури в рамките на един отчетен период, е свързан със стремежа на дружеството да спази Наредбата за отчитане на потребената електрическа енергия, а именно да спази нормативно определения срок не повече от 31 дни, веднъж в месеца да спази своя ангажимент да отчете потреблението на електрическата енергия. В резултат на това, какво се е получило на практика - една част от абонатите на "Енерго - Про" са получили една фактура за периода от 23 ноември до 21 декември 2014 г. и следваща за периода от 22 декември 2014 г. до 12 януари 2015 г. Пояснено беше, че е извършено извънредно отчитане, което се е провело на 11 януари. В резултат на това част от абонатите на дружеството са получили две фактури в рамките на един и същи месец", посочи министърът.
По думите й падежът за плащането и на двете фактури обаче настъпва до 10 февруари, което е проблем за абонатите. От дружеството са гарантирали пред министъра, че срокът за плащане ще бъде удължен и са обяснили, че от техническа гледна точка не е имало как да бъде зададен по-късен срок за плащането на втората фактура от 10 февруари. Така периодът, за който ще се плаща, всъщност е 50 дни, а не 31 дни, посочи Петкова.