Радион Попов става търговски представител в Катар
Секция: ИКОНОМИКА
25 Януари 2015 17:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радион Попов става търговски представител в Катар

/КРОСС/ Бившият заместник - министър на външните работи в кабинета „Станишев" полк. от резерва Радион Попов, ще е първият български търговски представител в Катарската столица Доха. Попов заминава за емирството в средата на февруари, по линия на публично-частното партньорство. Голяма българска фирма в сферата на пътното строителство ще плаща заплатата на търговския представител, който ще е с дипломатически статут.
Радион Попов ще е един от 4-мата български търговски представители, които работят за интересите на българския бизнес в чужбина, по този начин.
Мандатът, с който бившият заместник - министър на външните работи заминава за Катар е едногодишен, с опция да се удължи. В посолството на България в Катар Радион Попов ще завежда службата за търговско -кономически връзки.
Сред приоритетите в работата му в Катар е лобирането и създаването на възможности за двустранно бизнес партньорство и участие на български фирми в катарската икономика и в частност в мащабното строителство на различни инфраструктурни обекти, по повод предстоящото домакинство на Световното първенство по футбол през 2022 година на Катар. Сред приоритетите на Попов е търсенето на нови възможности за партньорство в сферата на етерично-маслените култури, иновациите в петролната индустрия, селското стопанство.

Pадион Попов е дипломат от кариерата. Роден е през 1950 година в казанлъшкото село Скобелево. Възпитаник е на висшето военно училище „В. Левски" във Велико Търново. О.р офицер от разузнаването. Бил е поетапно секретар на военния аташе в Багдад. Два мандата в Сирия е помощник военен аташе и военен аташе в Мадрид. ОТ 2003 - до 2006 г. е първият пълномощен министър в посолството на България в Кайро.
В последния момент на Тройната коалиция през 2009 година Попов бе назначен с Указ на президента Георги Първанов за посланик в Рияд-Саудитска Арабия, но не замина, тъй като първото правителство на ГЕРБ още в началото на 2009 година спря всички дипломатически назначения на стария кабинет. Повече от 3 години Попов имаше този статут, без да бъде реално посланик там. Преди 2 години с друг Указ, президентът Росен Плевнелиев го освободи от тази длъжност.
Бившият зам. министър на външните работи е награждаван 7 пъти за добра работа. Владее арабски, турски, английски, руски и испански. Има издадени две книги за кюрдите. Женен е, има три дъщери, съобщава Дарик.