„Сирак Скитник" за директорите, управлявали БНР от 1935 г. до 2013 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2015 19:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Сирак Скитник" за директорите, управлявали БНР от 1935 г.  до 2013 г.

София /КРОСС/ Ръководителите на радиото от 1935 г. до 2013 г. са носители на Голямата награда „Сирак Скитник" за 2014 г. Призът бе присъден на 80-ия рожден ден на Българското национално радио на грандиозна церемония, по време на която бяха връчени Годишните награди „Сирак Скитник". Събитието се проведе в Националния дворец на културата. Членовете на Обществения съвет на БНР определиха победителите в трите категории на наградите.

Над 20 известни българи са били начело на Радиото и са управлявали най-старата електронна медия у нас - БНР. Хора на изкуството и културата, общественици, журналисти... Хронологията започва със Сирак Скитник - артистичен псевдоним на писателя и художник Панайот Тодоров Христов. Сред многото мъже има две жени. Хора с различни професионални и житейски съдби, станали част от 80-годишната историята на Българското национално радио - неговите директори от 1935-та до 2013-та година.
Предаването „Седмицата на бързи обороти" - изданията в събота и неделя взе наградата „Сирак Скитник" 2014 г. за радиопредаване. Целта на този формат е чрез концентрирана звукова картина от събитията през седмицата да се представи най-важното от новинарския поток. А за това са нужни високи професионални умения. Авторите познават в детайли вътрешните и международни теми и винаги добавят допълнително съдържание към новинарските акценти. Както сочат социологическите проучвания, този подход печели слушателския интерес.
Наградата „Сирак Скитник" 2014 г. за радиожурналистика получи Илияна Райчева - старши редактор и водещ в радио България. Тя е и гласът на БНР, който 6 пъти в седмицата - веднага след новините в 15.00 ч. съобщава нивото на река Дунав.
За втори пореден път Българското национално радио проведе конкурс за определяне на колега №1 във всичките 10 ефирни програми. В първия етап на гласуваха радиоколегиите от всяка програма, а във втория своите предпочитания дадоха слушателите.

10-те победители за 2014-та година са:
№1 на Радио Бургас: Мариан Иванов
№1 на Радио Варна: Веселина Божинова
№ 1 на Радио Пловдив: Емил Александров
№ 1 на Радио Стара Загора: Недко Недев
№1 на Радио Видин: Нора Георгиева
№1 на Радио Шумен: Христина Димитрова
№1 на Радио Благоевград: Лалка Радкова
№1 на Програма Хоризонт: Петър Волгин
№1 на Програма Христо Ботев: Анелия Торошанова
№1 на Радио София: Добрина Добрева

На тържествената церемония в НДК видеопоздрав към Българското национално радио направи председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева.

За 80-ия си рожден ден БНР получи още много поздравление, включително от българи, които са на високи позиции в европейски и световни организации - заместник-председателя на Европейската комисия г-жа Кристалина Георгиева и от Генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова.