Руско-американски екипаж поставя нов рекорд с въздушен балон
Секция: Русия
26 Януари 2015 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руско-американски екипаж поставя нов рекорд с въздушен балон

/КРОСС/ От Япония излетя въздушен балона Two Eagles (Два орела) с руско-американски екипаж и днес той безопасно се придвижва над Тихия океан в посока САЩ, за да установи нов световен рекорд - за разстояние и времетраене, съобщава ТАСС

В капсулата му са 58-годишният пилот Леонид Тюхтяев, носител на 8 световни рекорда в областта на въздухоплаването и 50-годишният американец Трой Брадли, който има повече от 6200 часа във въздуха.

Балонът "Два орела" стартира в 00:23, московско време на 25 януари от г. Сага, Япония. Той ще трябва да преодолее около 9600 километра до западното крайбрежие на САЩ. Сегашният рекорд за преодоляно разстояние от въздушен балон е 8400 километра. Пилотите също възнамеряват да поставят рекорд по продължителност на полета. Предишният рекорд беше поставен през 1978 г., когато американски отбор прелетя с балон над Атлантическия океан за 137 часа. Екипажът на "Два орела" се надява полетът им да се удължи с шест дни.

Балонът ще лети на височина не по-малко от 4500 м, което налага пилотите да използват кислородни маски. Температурата вътре в капсулата е около 10 градуса по Целзий. Полетът се следи от специалисти в Университета в щата Аризона, които изследват въздействието на такива тежки условия върху човешкия организъм.