Цецка Цачева и Бойко Борисов се срещнаха с шефовете на БНР, БНТ и EBU
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Януари 2015 14:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цецка Цачева и Бойко Борисов се срещнаха с шефовете на БНР, БНТ и EBU

/КРОСС/Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателят Бойко Борисов проведоха срещи с генералните директори на БНР и БНТ - Радослав Янкулов и Вяра Анкова и генералния директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ингрид Делтонр.

„Останах с много добри впечатления след срещите, заради факта, че министър председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и генералният директор на EBU Ингрид Делтонр показаха детайлно познаване на въпросите свързани със състоянието и бъдещето на обществените медии в България и мястото им в Обединена Европа. Всички изразиха своята готовност за сътрудничество и помощ там, където е нужна промяна. Сред най-важните е появата на новия Закон за радио и телевизия. Той трябва да е в съзвучие с 21 век и да отговаря на всички изисквания на нашето време. Г-жа Цачева и г-н Борисов изразиха разбирането и готовността си Народното събрание и правителството да бъдат в помощ на развитието на нашите две медии, с една много важна удивителна: без никаква намеса в работата ни, зачитайки професионалните и етични норми, които защитаваме в БНР и БНТ. Удовлетворен съм от срещите ни", коментира Радослав Янкулов - генерален директор на БНР.

„Изключително много се радвам от проведените разговори за настоящето и бъдещето на обществените медии в България, в контекста на европейската медийна среда. Сред темите бе и въпросът дали нашето медийно законодателство е адекватно на европейското в момента. За БНТ един от най-важните въпроси, който седи в момента, е възможността за организиране на детската Евровизия и се радвам, че получихме голяма подкрепа в това отношения. Мисля, че това е шанс не само за БНТ, а би трябвало да бъде национална кауза за България. Радвам се, че всички разбират това. С днешна дата мога да кажа със сигурност, че БНТ ще бъде домакин на детската Евровизия", посочи Вяра Анкова - генерален директор на БНТ.

Ингрид Делтонр - генерален директор на Европейския съюз за радио и телевизия / EBU/ подчерта важността на проведените срещи. „Разговорите бяха изключително ползотворни. Разбира се, всички ние от EBU сме тук специално за 80-годишнината на БНР. По време на срещите ни с г-жа Цачева и г-н Борисов говорихме за бъдещето на обществените оператори, за необходимостта от създаването на нова законодателна рамка, адаптирана към съвремието ни. Обсъдихме взаимодействието между традиционните медии и интернет, влиянието и развитието на социалните медии, навлизането на смартфоните и приложенията за тях и ролята на БНР и БНТ в новата медийна среда. Днес обществените медии са по-важни от всякога, а ролята им е изключително важна, особено в моменти на криза и на преход. БНТ и БНР са независими, представят качествени програми и се радват на доверието на аудиторията", обобщи Ингрид Делторн.

По случай 80-годишнината си Българското национално радио организира международна конференция „Общественото радио и предизвикателствата на бъдещето". Във фокуса на конференцията са последните тенденции в развитието на обществените медии - програмно съдържание, финансиране, иновации, регулация.