Няма виновни за рухналата плоча на бул. „България”, убила 22-годишен мъж
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Януари 2015 18:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма виновни за рухналата плоча на бул. „България”, убила 22-годишен мъж

/КРОСС/ След повече от десет години забавяне на процеса за причиняване на смърт по непредпазливост при паднала плоча от строеж в столицата, СГС прочете девет оправдателни присъди за лицата, подведени под отговорност.

Емил Славков, Даниел Капсъзов, Георги Найденов, Георги Данов, Георги Бабанов, Георги Хранов, Валентин Христов, Анастас Вълков и Тенко Янев чуха от съда „невинен", след като дълго време отговаряха пред Темида за причиняване по непредпазливост на смъртта на работника Стоян Кандилев, както и за леки и средни телесни на още петима ранени при инцидента.

На 27 декември 2004 г., при изливане на бетонна плоча на новострояща се бизнес сграда на бул. „България", се срутва скелето и бетонната плоча.

Процесът се точи дълги години след като на първа инстанция някои от подсъдимите бяха обявени за виновни, а Апелативният съд върна делото на градските съдии поради занижени присъди.

Сега обаче, разглеждан от Четвърти състав на СГС, процесът завърши единствено с оневиняващи присъди. Съдът с председател Ралица Манолова отхвърли и гражданските искове предявени срещу подсъдимите от страна на бащата на починалия работник - Христо Кандилев.

Мотивите на съда сочат, че самият проект не е предвиждал достатъчна устойчивост на долната плоча на сградата преди тя да бъде достроена, като експертизите на вещите лица сочат, че именно долната плоча е поддала първа и оттам се е причинило срутване на скелето и бетонната плоча.

Според магистратите след повторното внасяне на обвинителния акт са останали само обвинения, за които не може да се търси отговорност на подсъдимите, а онези текстове от обвинението, които биха могли да доведат до наказания, вече не са част от него.

Решението на Градския съд подлежи на обжалване пред апелативните магистрати в 15-дневен срок.

Бащата на почиталия работник бе категоричен, че решението на магистратите не е справедливо и че обвиняемите всъщност са истинските виновници, довели Стоян Кандилев до фатален край.