Гастроентеролози представиха нови методи за лечение
Секция: Наука
27 Януари 2015 07:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гастроентеролози представиха нови методи за лечение

/КРОСС/ В арсенала на гастроентеролозите са се появили революционни методи за лечение на болни от най-тежки и по-рано практически нелечими болести. До такъв извод се стигна след проведената в Москва 40-та научна сесия на гастроентеролозите. Водещи специалисти от руски и чуждестранни клиники обсъдиха най-актуални проблеми при лечение на вирусен хепатит, заболявания на червото, стомаха, жлъчката и други органи, свързани със стомашно-чревния тракт. Също така се разглеждаха въпроси относно трансплантацията в гастроентерологията. В какво вече има постигнати успехи и какво все още остава неподвластно на медиците?

Всички боледуват!

Докторите твърдят, че днес всеки човек в даден момент от живота си се сдобива с някое гастроентерологично заболяване и съвсем не е задължително то да е банален гастрит. При това, пациенти на гастроентеролозите стават все по-млади хора. Нещо повече, в Русия до 70 - 90% от населението са инфектирани с бактерията хеликобактер пилори (за сравнение: в САЩ - показателят се е понижил до 20%, в Европа до 40%). Именно този микроб е доказаният рисков фактор не само за язва на стомаха, но и за рак. Не по-малко опасен за здравето е и панкреатитът - заболяване, от което през последните години се разболяват два пъти повече хора, а възрастта се е понижила от 50 до 30 - 35 години. Популярни остават хепатит В и С, свързани със злоупотребата с алкохол. Тези патологии могат да доведат до цироза и злокачествени тумори в черния дроб. Дори от тази далеч непълна картина става ясно защо обсъжданите в рамките на научната сесия проблеми са предизвикали толкова голям интерес сред специалистите и пациентите.

Без операции и хапчета?

Още в навечерието на сесията в Русия специалисти приложиха нов метод за ендоскопско лечение Stretta на гастроезофагеално рефлуксно заболяване (ГЕРБ). ГЕРБ е едно от най-разпространените хронични заболявания на органи от храносмилателната система - връщане съдържанието на стомаха в хранопровода. Епидемиологични изследвания, проведени от ЦНИИГ показаха, че в Москва, при 23,6% от хората са установени признаци на това заболяване, а в регионите на Русия при 13,3%.

Традиционното лечение в този случай изисква продължителен прием на медикаменти, понижаващи произвеждането на киселина в стомаха, а при тежки случаи се стига до хирургично лечение. Новият метод Stretta предлага алтернативен подход. Основният принцип е радиочестотно въздействие на ниския хранопроводен сфинктер с цел повишаване ефективността на неговото функциониране. В света той се прилага повече от 10 години, а сега вече и в Русия. Един от водещите експерти, който владее тази американска методика - проф. Серхат Бор от Егейския университет (Турция), проведе мастер-клас по прилагане на този вид лечение върху двама пациенти. "Неоспоримо предимство на метода Stretta е голямата вероятност пациентите да не се подлагат на постоянен прием на медицински препарати и дори на хирургична намеса. В света вече има голяма база с доказателства за ефективността на този метод. А сега получихме собствен опит върху нашите пациенти, които ще наблюдаваме и оценяваме резултатите от лечението", каза Дмитрий Бордин - доктор на медицинските науки, водещ научен сътрудник в Централния научно-изследователски институт по гастроентерология (ЦНИИ).

Ракът на стомаха е предотвратим!

Високата заболеваемост и смъртност от рак на стомаха в Русия привлече голямо внимание към проблемите на профилактиката на това страшно заболяване. Днес вече има метод на диагностика, който позволява да се откриват специфичните изменения на стомашната лигавица и доста точно да се прогнозира ракът (в кръвта се определя нивото на т. н. пепсиногени). Своя опит споделиха специалисти от Москва, Новосибирск, Красноярск и Казан. Наличието на самата бактерия може да бъде открито с помощта на абсолютно безопасен дихателен тест, който не носи на пациента никакви неприятни усещания, за разлика от гастроскопските изследвания например. Такова изследване вече може да бъде направено в ЦНИИ по гастроентерология.

Тихият убиец е победен?

Едни от най-интригуващите теми на научната сесия в Москва, станаха успехите в лечението на видовете вирусен хепатит. Все пак, далеч не всички днес (при това освен сред пациентите, но и сред самите лекари) знаят, че в последно време в лечението на хепатита е постигнат огромен прогрес. За това разказа един от водещите руски специалисти по заболявания на черния дроб проф. Игор Бакулин - гастроентеролог, ръководител на катедра по гастроентерология към Държавния институт за усъвършенстване на медицински кадри към Департамента по здравеопазване (ДЗ) в Москва. Буквално доскоро, ако пациент е получавал диагноза „хепатит В" или „хепатит С", това е означавало, че той почти е обречен за цял живот да боледува, а шансовете тя да премине в цироза са много големи. Днес обаче, докторите попълват арсенала си със съвременни лекарства, които позволяват контролирането на тези вируси. При това дотолкова, че болестта спира да прогресира и цироза не се развива. Така че, наименованието „тихият убиец", което досега се използваше за „хепатит С", вече е остаряло. Немаловажният минус обаче е високата цена на новите медикаменти. / Наука и жизнь