Обмислят данък върху финансовите операции на капиталовия пазар
Секция: ИКОНОМИКА
27 Януари 2015 08:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обмислят данък върху финансовите операции на капиталовия пазар

/КРОСС/Данък върху финансовите операции на капиталовия пазар - това намерение на правителството е записано в приоритетите в данъчната програма на кабинета в следващите три години. Експерти смятат, че въвеждането на този налог ще доведе до двойно оскъпяване на сделките.

В момента тези операции не се облагат. Ако това се промени, от решението ще бъдат засегнати, както индивидуалните участници на пазара, така и бизнесът, твърди инвестиционният консултант Камелия Лазарова.

Клиентите на инвестиционните посредници, които търгуват на капиталовите пазари, биха понесли тежестта от този данък. Ако намерението е, да се търси някаква синхронизация, с някои от страните в Европа, може би говорим за данък в порядъка на 0.1 % от размера на всяка финансова транзакция. Данъкът, който би се събрал, би бил под 1 000 000 лева. Реално, самото прилагане на данъка може да излезе по-скъпо на държавата, отколкото примирията, които биха се понесли." - коментира Лазарова, цитирана от БНР.  

Експертите предупреждават също, че дори сделката да не е печеливша, тя пак ще се облага с данък.
Ние бихме платили данък и когато купуваме съответната ценна книга, и когато я продаваме, макар да я продаваме на загуба.