Блумбърг: Новата газова стратегия на Путин има смисъл
Секция: Коментари
27 Януари 2015 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Блумбърг: Новата газова стратегия на Путин има смисъл

/КРОСС/Когато Русия се отказа от строителството на газопровода "Южен поток" за доставките на природен газ за страните от Европейския съюз, а също така заяви, че ще пренасочи този проект по посока Турция, някои наблюдатели помислиха, че това е блъф. Други видяха в направеното изявление признак за финансова слабост, а имаше и такива, които го възприеха като упрек по адрес на Запада заради Украйна и като свидетелство за намеренията на президента Путин да търси нови партньори.

В действителност тази промяна има голям търговски смисъл и тя трябваше да бъде приета отдавна - до този извод достигат авторите на нов доклад, написан от най-информираните специалисти по руския газов отрасъл.

Тази промяна също така означава, че контролираната от руската държава компания "Газпром" няма да е в състояние напълно да изключи Украйна от транзитния бизнес, както се предвиждаше да се случи с помощта на "Южен поток". И както биха могли да добавят авторите на доклада, новото споразумение също е полезно за Европа.

Отказът от "Южен поток" е част от по-съществена промяна в стратегията на "Газпром", имаща за цел да усили тази компания. Така смятат Джонатан Стърн, Саймън Пирани и Катя Яфимава от Оксфордския института за енергийни изследвания.

Предишната стратегия се състоеше в това да се получи достъп до разпределителните мрежи на територията на Европейския съюз. И макар авторите на доклада да са по-предпазливи, може да се каже, че тази цел също е отчасти политически мотивирана. С нейна помощ се предвиждаше да се оказва политически натиск, а не само "Газпром" да получава печалби. Това е една от причините, поради които ЕС въведе допълнителни правила, за да попречи на руския проект да се осъществи.

Проектът "Южен поток" беше доста скъп - според консервативните оценки неговата цена можеше да възлезе на около 20 милиарда, докато някои експерти смятаха, че той щеше да струва 65 милиарда долара. Той никога не е имал търговски смисъл - дори в случай на очаквано рязко покачване на потреблението на природен газ в ЕС и с оглед на контролираните от "Газпром" цени за сметка на сключените отделни дългосрочни договори с индивидуални клиенти.

Днес "Газпром" се сблъсква с нова ценова конкуренция на спотовите пазари, разположени в специални центрове, в газови хъбове по цялата територия на Евросъюза. Освен това, новите правила на ЕС - някои от които са още в процес на писане - биха принудили "Газпром" да отвори своите европейски газопроводи за останалите доставчици и дистрибутори.

Украинската криза застави еврочиновниците по агресивно да се противопоставят на "Южен поток" на основанието, че той не отговаря на новите правила. А понижаващите се цени на петрола /с които са обвързани дългосрочните газови договори/ направиха така, че икономическата част от проекта да изглежда още по-зле. В крайна сметка "Газпром" се отказа напълно от него.

След това руската компания предложи да се пренасочи проектът за тръбопровод в посока Турция, която е вторият по големина потребител на руски газ в Европа и единственият европейски пазар, който, както се очаква, ще расте бързо. И "синьото гориво", което Турция днес получава през Украйна, ще се доставя директно от Русия. А допълнителните количества ще се насочват в газов хъб на границата на Турция с ЕС и там ще се продават. Въпреки това "Газпром", както се посочва в изготвения от специалистите от Оксфорд доклад, както и преди ще бъде принуден да транзитира значителна количества природен газ през Украйна, поне до 2020 г.

Днес вече е напълно ясно, че завоят на "Газпром" към Турция не е блъф - дори в случай, че преговорите за цената и маршрута продължават. "Газпром" вече е отпуснал средства за реализацията на турския проект.

Но решението за "Южен поток" беше прието не само заради цената. Други решения, взети по същото време, говорят за по-сериозните промени: "Газпром" се отказа да купи 100% от тръбопровода "Опал", който преминава през територията на Германия. Той също така излезе от напредналата сделка за обмяната на активи, в резултат на която дъщерната компания на BASF Group - "Винтерсхал" щеше да получи възможност да добива газ в Западен Сибир, а в замяна на това "Газпром" щеше да придобие напълно тази компания, която съхранява и търгува природен газ в Германия.

Неотдавна "Газпром" се съгласи с условията за доставка на "синьо гориво" за Китай и замрази своите планове за строителството на терминали за износ на втечнен природен газ. Путин представя тази стъпка като наказание за ЕС, а също така и като доказателство, че може да намери алтернативни пазари. Но по същество "Газпром" се завръща към този бизнес, който познава най-добре от всичко и който е най-лесен: добив на природен газ и доставката му по тръбопроводи.

Руският газов гигант вече няма амбиции, свързани с плановете да притежава цялата европейска верига от добива до потреблението. Той също така не иска да инвестира пари в скъпи технологии за втечняване на газ. Вместо това "Газпром" ще има обикновени търговски отношения с ЕС в областта на продажбата и покупката на природен газ. Именно така и трябва да бъде.

Източник: Марк Чемпион, "Блумбърг"