Щабът на НАТО ще е от 80 души
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Януари 2015 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Щабът на НАТО ще е от 80 души

/КРОСС/ „Не си представяйте голям щаб на НАТО у нас. Това по-скоро ще е малко щабче предимно с логистични функции. Неговата численост ще е 80 души, половината ще са наши офицери", казва за „Преса" източник от МО по повод слуховете, че вече е определено мястото, където ще се разположи щабът на алианса у нас, както поиска шефът на пакта Йенс Столтенберг.

Според военни още не е решено къде ще е натовската структура, като се спрягат вариантите София и Варна. В България не е идвала комисия от пакта да търси място за дислокацията му. Това щяло да стане след около година. Миналата седмица на официална визита по покана на президента Росен Плевнелиев у нас бе натовец №1. Тогава той само постави принципно въпроса, като обяви, че алиансът ще разположи у нас команден пункт за контрол и управление. Такива пунктове пактът ще има и в Литва, Латвия, Естония, Румъния и Полша.

Щабът на НАТО в България ще е предимно логистичен със задача да подготви инфраструктурата, ако пактът евентуално реши да разположи свои сили у нас. Военни обясниха, че разполагането на такава структура на родна територия не е извънредна практика, а произтича от съюзническите ни задължения. Навремето, когато членувахме във Варшавския договор, подобен негов щаб имаше в Ловеч.

Експерти уточниха, че въпросът първо трябва да се разгледа на Съвета по отбраната в МО, след това и на заседание на правителството. Тежката дума трябва да си каже и парламентарната комисия по отбрана. В случая трябва да се промени и Законът за отбраната и въоръжените сили, в който да се вкара текст, че български военни могат да служат в чужди структури на наша територия, тъй като по сега действащите норми това не е разрешено.