"KPMG - България" обжалва глобата за КТБ
Секция: ИКОНОМИКА
27 Януари 2015 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"KPMG - България" обжалва глобата за КТБ

/КРОСС/"KPMG - България" обжалва глобата от общо 200 хил. лв., която Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) й наложи, съобщава "Капитал". Преди три седмици регулаторът гласува дали да отнеме лиценза на предприятието и на двамата одитори, извършвали одитите на КТБ от 2009 до 2013 г. заради съществени пропуски. В крайна сметка членовете й гласуваха за по-лекото наказание - санкция от 100 хил. лв. за "KPMG - България" и общо 100 хил. лв. за двамата одитори - Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев.

В последния ден на крайния срок "KPMG - България" обжалва като неоснователни и глобата за самото предприятие, и наказанието за двамата одитори. Производството в съда ще бъде на две инстанции (първата е районен съд) и докато магистратите не се произнесат окончателно, няма да е ясно дали фирмата ще има наказание за казуса КТБ.

Според доклада от разследването на регулатора одитите на КТБ са изпълнени със съществени пропуски и несъответствия с изискванията на международните одиторски стандарти. Освен това KPMG не са подхождали с нужната критичност към информацията, предоверявали са се на вътрешния контрол на КТБ и са пропуснали обстоятелства, за които има основание да бъдат оценени като индикации за евентуална измама. Вероятно точно тези твърдения иска да оспори одиторът, за да не тежат в бъдеще на имиджа му.

При решението за отнемането на лиценза регулаторът на одиторите се скри зад описания в закона анонимен вот и само двама от петчленния орган обявиха гласуването и мотивите си. Това бяха председателят Ваня Донева и доц. Симеон Милев, които са подкрепили най-тежката санкция. Останалите членове, двама от които са гласували против, не пожелаха да съобщят вота и мотивите си. В началото на февруари регулаторът ще трябва да се яви пред парламентарната комисия за борба с корупцията, където да обясни подробности по доклада си за одитите на КТБ.

Централната банка не е предприела нищо по отношение на "KPMG - България" след констатациите на регулатора и въпреки че наети от централната банка други одитори излязоха с анализ за дупка от над 4 млрд. лв. в КТБ. "KPMG - България" одитира пък, както самата БНБ, така и десет търговски банки.

От БНБ не отговориха какви мерки ще предприемат, въпреки че въпросите им бяха изпратени преди една седмица. По неофициална информация на заседание на управителния съвет все пак е било обсъждано как да процедира с одитора си след глобата.
"KPMG - България" е одитирала през миналата година отчетите на Банка ДСК, Райфайзенбанк, Българската банка за развитие, Общинска банка, Търговска банка Д, Инвестбанк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка, Банка Пиреос и Алианц банк, показа справка на "Капитал" в Търговския регистър.
Главният одитор на БНБ Иван Мавров е член и на регулатора над одиторите и е сред тези, за които се твърди неофициално, че са гласували за по-леко наказание за "KPMG - България" и против отнемането на лиценза.