Планират 10 % съкращения на служители от централното управление на ГДИН
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Януари 2015 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Планират 10 % съкращения на служители от централното управление на ГДИН

/КРОСС/Планира се 10-процентно съкращение на служители от централното управление на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", като конкретните мащаби на предвижданите мерки ще станат ясни едва след като ГДИН и ГДО изпратят окончателния вариант на предложенията си в Министерство на правосъдието, стана ясно след срещата на заместник-министъра на правосъдието Андрей Янкулов със синдикатите на служителите в затворите.

Министерството ще направи опит служителите в затворите да бъдат засегнати минимално. Очаква се до края на месеца да има окончателен вариант за структурата на двете дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана".

"Това, което е заложено като насока, е минимално да бъдат засегнати служителите, които работят на терен", каза на брифинг заместник-министърът. Той допълни, че нощният труд и времето на разположение на служителите ще бъдат начислявани и плащани от февруари месец тази година.

Зам.-министърът каза, че проверка е установила пропуски в работата на ръководството на поправителния дом в община Бойчиновци.

"Стремим се да опитмизираме капацитета на базата в Бойчиновци. Тя има капацитет за 400 лишени от свобода, а към момента са заети 60", обясни Янкулов. По думите му общежитието трябва да бъде оптимизирано, така че капацитетът му да бъде използван по-добре.
Той уточни, че конкретният повод за проверката в дома е препоръка в последния доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията за цялостния начин, по който функционира домът.

"Докладът е получен от юли месец и тези действия е трябвало да бъдат предприети още тогава, но не са. Макар и със закъснение, те са приети. След проверка беше установено, че има пропуски при ръководството на управление на поправителния дом в община Бойчиновци и на базата на това сме предложили установяване на дисциплинарно производство срещу началника на дома'', допълни Янкулов.