Все повече млади българи искат да следват в Русия
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Януари 2015 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Все повече млади българи искат да следват в Русия

/КРОСС/ В българската провинция се готви първата площадка за полагане на Единния държавен изпит (ЕДИ) по руски образец, предаде „Гласът на Русия“. Тя ще приема кандидат-студенти в частното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в комплекс „Камчия“ край Варна, който сега е собственост на правителството на Москва.

В София тази практика съществува не за първа година, но сега е решено да се разширят възможностите на нашите бъдещи студенти, тъй като желаещите да следват в Русия стават все повече. Квотите нараснаха от 15 до 150 души за едно място, казва ръководителят на насоката по руски език към постоянното представителство на „Россътрудничество“ на Русия в България Владислав Лесневски.

Според него, да полагат изпит ще имат възможност не само децата на руски граждани, но и всички желаещи да следват в руски учебни заведения. За оформяне на документите е създадена специална процедура. Съгласно споразуменията, сключени между образователните министерства на Русия и България, „Камчия“ ще стане не само място за полагане на Единния държавен изпит, но и център за разпространение на руския език и литература в България, както и център за повишаване квалификацията на педагози-русисти и други специалисти, уточнява Лесневски.

„Предварителна среща се проведе през октомври миналата година на базата на Камчия, и сега проектът тръгна много успешно“, каза Владислав Лесневски. Това е само първата точка в провинцията, но подобни възможности отдавна съществуват в София. Като цяло, това е част от проекта Руско образование в Балканския регион. През последно време все повече българи проявяват желание да се обучават в Русия, като следва да се отбележи, че това са хора на различна възраст. За някои това е начало, за други – усъвършенстване. А приравняването на ЕДИ (ЕГЭ) към руските стандарти ще улесни задачата на децата при постъпването във ВУЗ-овете на РФ. Постоянното представителство на „Россътрудничество“ на РФ в РБ прави всичко възможно, да се подклажда и развива този интерес. И нашата работа донася своите плодове, отбелязва представителят на организацията.