ВСС избира нов председател на ВКС
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Януари 2015 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВСС избира нов председател на ВКС

/КРОСС/Висшият съдебен съвет ще избира председател на Върховния касационен съд. Кандидати са заместник-председателят на съда Павлина Панова и съдията от Върховния административен съд Лозан Панов. На избора, който вече веднъж се провали, се гледа като на тест за това имат ли съдебните кадровици желание за реформи.

Павлина Панова участваше и в първата процедура за избор на съдия номер едно, но нито тя, нито другият кандидат - Таня Райковска, успяха да съберат максималните 17 гласа. Втората процедура беше на косъм от провал, когато заради пътно-траснспортно произшествие Лозан Панов се откаа от конкурса, но размисли и сега даже се смята за фаворит.

Лозан Панов и Павлина Панова минаха през няколко публични процедури. След изслушването им две от специалните комисии на Висшия съдебен съвет обобщиха, че и двамата имат необходимите, професионални, етични и административни качества да оглавят Върховния касационен съд. Милка Итова - член на ВСС, прогнозира, че при тези изравнени позиции днес ще има съсезание на идеи:

Двамата кандидати имат различни виждания по важни въпроси, касаещи както съдебната система, но така също и управлението на самия Върховен касационен съд.

В навечерието на избора от Реформаторския блок поискаха, за да е безспорен следващият председател на ВКС, той да бъде избран с таен вот, а не със спорната система за електронно гласуване. Четири неправителствени организации пък писаха до президента да проследи лично избора, за да може информирано да реши да сложи ли финалния за процедурата подпис под указа за назначаване на пообедителя.