Две години затвор грозят журналистка за обида към Ердоган във Facebook
Секция: СВЯТ
29 Януари 2015 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Две години затвор грозят журналистка за обида към Ердоган във Facebook

/КРОСС/ Две години затвор поиска прокуратура в Турция за журналистка, критикувала президента Реджеп Ердоган в профила си във Facebook, съобщава вестник „Заман". 28-годишната Мине Бекироглу работи в провинция Адана, а квалифицираните като обидни за Ердоган статуси са станали обект на преследване от отдела за борбата с кибер-престъпленията при местната полицейска дирекция на 15 февруари 2014 г.
Мине е била задържана под стража, компютърът ѝ е конфискуван, а по-късно е пусната на свобода. След приключването на разследването прокуратурата внесе обвинителен акт срещу нея за разпространяване на гласови, писмени и видео клеветнически и позорящи материали.
Цитирано е изявлението на говорителя на Наказателният съд в провинция Адана, според което обвиненията срещу заподозряната в умишлено тиражиране в интернет на обиди срещу държавен служител се приемат напълно, както и доказателствата, че тя е извършила престъплението.
„Стоя зад всяка своя дума, написана от мен. Статусите ми не са обида, а коментари и критика. Никога не се колебая да изразявам мислите си свободно. Това съдебно дело е индикация за управлението на Партията на справедливостта и развитието, демонстрация на политиката на сплашването", заявява в съда журналистката.
Турските медии, отразили процеса, обаче не цитират какви са били точно думите, които младата жена е използвала срещу Ердоган.