Европа с пореден критичен доклад за състоянието на българските затвори
Секция: СВЯТ
29 Януари 2015 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европа с пореден критичен доклад за състоянието на българските затвори

София /КРОСС/ Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа публикува днес очаквания доклад за резултатите от посещението си в България през март/април 2014 г. и отговора на българските власти. Посещението е дало възможност за преглед на изпълнението на препоръките, направени след предишни посещения на Комитета, като специално внимание се обръща на третирането на задържаните от полицията, на положението на непълнолетните в пенитенциарните заведения, както и условията на задържане и предоставянето на медицински грижи в затворите.
До една седмица Министерството на правосъдието ще публикува превода на 62-страничния доклад, който на места е издържан в доста остър тон.
Комитетът отбелязва, че по-голямата част от неговите дългогодишни препоръки, някои от които датират от времето на първото посещение в България през 1995 г., остават нереализирани. Като пример се сочат препоръките по отношение на малтретирането на задържаните както в полицейските арести, така и в затворите, насилието между затворниците, пренаселеността на затворите, битовите условия на задържане в следствените арести и в затворите, медицинските услуги в местата за лишаване от свобода, недостатъчната численост на персонала, правилата на дисциплината, сегрегацията и контактът с външния свят.
Според КПИ държавата трябва да предприеме спешни и ефективни действия за отстраняване на всички тези проблеми на фона на ясното становище за повтаряща се тенденция за неспособност българските власти да се справят с отдавна констатирани проблеми.