Хампарцумян: Вината за кризата в КТБ е на Цветан Василев
Секция: ИКОНОМИКА
30 Януари 2015 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хампарцумян: Вината за кризата в КТБ е на Цветан Василев

/КРОСС/ Най-виновни за кризата в КТБ и схемата, която се разигра, са Цветан Василев и директорите му, заяви банкерът Левон Хампарцумян в интервю за ВTV.

Най-важният въпрос е да разберем какво е станало с КТБ и какво ще направим оттук-нататък, за да не се получи подобна конфигурация с политици, банка и корумпирани хора, допълни той.

По това къде ще отидат активите на тази банка - дали ще се върнат във фонда за застраховка на финансите, може да съдим за причината за фалита на КТБ, посочи Хампарцумян.

„Не съм наясно с всички причинно-следствени връзки в КТБ. Подозираме някои неща, но доказателствата трябва да бъдат дадени от БНБ, КФН и т.н. Искров може да е подозирал някои работи, но се е изумил от мащаба на това, което се случва", допълни той.

Оставката на Иван Искров е въпрос на лична съвест и разбиране за нещата. Независимостта на Централната банка е на по-високо ниво от личните съображения. Ако политиците го натиснат да подава оставка, той ще получи защита от ЕЦБ, отбеляза банкерът.

Гръцките банки в България са стабилни. Дали Гърция бърка, трябва да питате тях, но след шест месеца, след година. Нека да разделим популистките политически обещания и действителността, посочи Хампарцумян.

„Бих препоръчал на хора, които имат нормални спестявания, да не правят валутни спекулации. Няма никаква опасност за валутния борд. Аз съм за лева", каза той.

„Бойко Борисов 2 е относително младо правителство, опипва възможностите, надявам се, че ако има достатъчно публичен натиск, реформите ще бъдат направени. Ако обществото, в това число медии и всички които скачат срещу всеки опит за промяна, продължават по този начин, реформа няма да има. Това шарено правителство относително по-трудно ще взема тези решения, посочи Хампарцумян.