Н. Василев: Не трябва да се вадят пари от частните фондове
Секция: ИКОНОМИКА
30 Януари 2015 09:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Н. Василев: Не трябва да се вадят пари от частните фондове

/КРОСС/ Трябва да засилваме втория и третия стълб, а не да ги унищожаваме. В XXI в. не трябва да се засилва солидарният елемент в пенсионната система, заяви бившият министър на икономиката Николай Василев в интервю за TV7.

Докога ще обсъждаме едни и същи теми? Реформата е горчивото лекарство, което трябва да се изпие веднъж, за да се приключи с болестта и да се върви нататък. Да вдигаме възрастта за пенсиониране с месец-два на година означава и децата ни да коментират това след години, отбеляза Василев.

Нужна ни е истинска реформа, а не имитация на такава, посочи той.

Трябва да се повдигне капакът на частните пенсионни фондове, за да се види как те реално работят и влагат и разполагат с парите на хората, които държат част от осигуровките си в тях. Без да разберем истината за това, само ще спекулираме по въпроса, каза бизнесменът Красимир Дачев.

Логично би било това да стане по един постепенен и естествен, а не по крепостния начин, който ни предлага правителството, защото той е смешен. От друга страна, трябва да се намери начин как да се удовлетвори бюджетът и именно затова финансовото министерство иска като отидат в този фонд, да не излизат, за да знаят с какви пари разполагат, посочи Дачев. Според него обаче невъзможността да върнеш избора си назад е неприемлива.