Китай издига нова бариера за чуждия софтуер
Секция: Технологии
30 Януари 2015 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай издига нова бариера за чуждия софтуер

/КРОСС/Китай постави ново условие към чуждестранните компании, опериращи на пазара в страната - да предоставят кода на своя софтуер.

Властите приеха закон, съгласно който всички външни доставчици на софтуер за финансовия сектор са длъжни да разкрият изходния код на своите продукти и освен това подлежат на щателни проверки, предаде Ню Йорк Таймс, цитиран от technews.bg.

Документът, на който се позовава американската медия, съдържа 22 страници и е бил приет в края на 2014 г. Това е първа стъпка в реализацията на нова стратегия на китайското правителство. Очаква се в близките месеци властите да изнесат подробна информация за стратегията, чиято цел е да обезпечи информационната сигурност на важните отрасли на икономиката.

Чуждите компании, от своя страна, са изпратили писмо до комитета по информационна сигурност на Китайската комунистическа партия, в което изразяват своето несъгласие с новите правила и опасения, че те ще дадат конкурентно предимство на местните фирми.

Представители на Търговската палата на САЩ пък призоваха властите в Китай за незабавен диалог. Те са обезпокоени от набиращата скорост тенденция, под предлог киберсигурност, властите на Китай да блокират възможността на външните компании да доставят софтуер на пазара в страната.
Проблемът е в това, че формулировката на Пекин е доста размита и оставя на властите достатъчно голямо поле за маневри. Китай предявява много по-строги изисквания и към доставчиците на оборудване, в сравнение с другите страни, отбелязват американските

По-рано обаче именно САЩ затвориха своя корпоративен пазар за доставчиците на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE - две от водещите китайски компании. В отговор на това действие, през май 2014 г. Китай забрани на ведомствата и финансовите компании да ползват сървъри от IBM с твърдението, че в тях има „задни вратички" за спецслужбите на САЩ. Под забрана попадна и операционната система Windows, като същевременно правителството обяви план за преход към Linux.