Експериментират нова супертехнология в киното с разказ на Георги Господинов
Секция: КУЛТУРА
30 Януари 2015 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експериментират нова супертехнология в киното с разказ на Георги Господинов

/КРОСС/Експериментална кинотехнология, наречена Окулус рифт (Oculus Rift), стартира с филм по разказ на българския писател Георги Господинов. Неговата творба „Сляпата Вайша" ще бъде превърната анимационно кино, което се проектира не само на екран, а и около зрителите. Добавената реалност ще стане възможна със стереоскопични очила.

Зад проекта застава френската телевизия АРТЕ и ще го осъществи българин - аниматорът Теодор Ушев. От медията канят в края на миналата година Ушев с предложение да продуцира филма. Най-популярната европейска телевизия за изкуство и култура ще излъчи готовата анимация тази есен. Продуцент заедно с АРТЕ е и Националният филмов борд на Канада, с който Теодор Ушев работи от години, пише Площад Славейков.

Ушев, роден 1968-а в Кюстендил, работи в областта на съвременното визуално изкуство. Той е аниматор и автор на късометражни филми. От 1999 г. живее в Монреал, Канада. Работи за NFB (Национален филмов борд на Канада). Носител е на множество престижни международни награди. Преподава и провежда майсторски класове в над 20 университети и фестивали по света. Филмът му „Глория Виктория" е номиниран за Оскар през 2014-а. През май миналата година в Канада излиза книгата „Тъмното огледало", посветена на Ушев. Последният му проект е експериментален филм-акция от изтрити филмови ленти в Музея на цивилизацията в Квебек, Канада (ноември 2014 г.).

Ушев ще превърне в кино историята на Господинов за момиче, което вижда с едното си око миналото, а с другото - бъдещето. Анимирането на „Сляпата Вайша" е първият общ проект на двамата българи, който ще бъде реализиран с подкрепата на международни филмови институции.