Опълчението обкръжи 8 хиляди украински военни
Секция: СВЯТ
30 Януари 2015 11:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опълчението обкръжи 8 хиляди украински военни

/КРОСС/ Украинските военни части окончателно са били обкръжени тази нощ край Дебалцево, след като опълченците завзеха ключовото селище Углегорск, съобщават редица руски и украински медии. 

С цел да бъдат избегнати жертви, лидерът на Донецката народна република (ДНР) Александър Захарченко призова украинските военни в района да се предадат доброволно. Обкръжените до Дебалцево ще бъдат пуснати да си отидат у дома, ако доброволно свалят оръжията си, каза Захарченко пред телевизионния канал „Россия-24".

„Момчета, откажете се, вървете си. Воювате не с когото трябва. Обещавам, че всички ще се върнете у дома живи. Предайте се доброволно", призова лидерът на ДНР.

По-рано бе съобщено, че опълченците са отразили поредната атака на украинските военни в района на Дебалцево.

От ДНР заявиха, че обкръжени до Дебалцево може да се окажат от 5 до 8 хиляди украински военни. По данни на опълченците само за денонощие украинската армия е изгубили девет танка, седем БМП и над 100 души са загинали.

Увеличава се броят на доброволно предалите се украински военни. Официален представител на антитеростичната операция (АТО) в Киев опроверга съобщенията за обкръжението в Дебалцево. "Току-що разговарях с нашите офицери в района, информацията за обкръжението не съответства на истината", каза полк. Леонид Матюхин. Редица медии припомнят, че наскоро украинската армия отричаше, че е загубила контрола над ключовото летище в Донецк, след което обаче беше принудено да признае това поражение.

Най-малко 12 души, сред които седем цивилни, са загинали през последното денонощие при сблъсъците между правителствените сили и проруските бунтовници в Източна Украйна, предаде „Интерфакс". Кметството на Донецк съобщи, че при обстрел в индустриалната Донецка област са загинали седем мирни граждани, а 23 са ранени. Украинската армия на свой ред съобщи, че е загубила петима войници, други 23 са ранени при сраженията, отнели живота на 5100 души през последните девет месеца в Донбас.