Хилъри Клинтън: САЩ създадоха "Ал Кайда"
Секция: СВЯТ
30 Януари 2015 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хилъри Клинтън: САЩ създадоха "Ал Кайда"

/КРОСС/Ние имаме минало с навлизането и от­теглянето от Пакис­тан. Нека да си спом­ним сега, че същите хора, с които воюваме днес, ние финансирах­ме преди 20 години. Това заявява в няколко интервюта бившата държавна секретарка на САЩ Хилъри Клин­тън, цитирана от "Атака". Така тя признава за главната роля на Ва­шингтон в създаването на Ал-Кайда, финанси­рането и въоръжаване­то на муджахидините. „И го направихме, за­щото бяхме „заключе­ни" в борбата със Съ­ветския съюз", допълва чиновничката.

Разказът й продъл­жава с присъствието на съветски войски в Афганистан Ние не искахме да ги видим да контролират Цен­трална Азия и се задей­ствахме. Президентът Рейгън в партньорство с Конгреса, тогава ръ­ководен от демократи­те, казаха: „Знаете ли, звучи много добра идея! Нека и да наемем тези муджихадини. Нека да доведем и хора от различни места в Сау­дитска Арабия", казва Клинтън. „Внасянето на хора беше начин да се справим със Съвет­ския съюз и, познайте какво, справихме се с тях. Загубиха милиар­ди долари и това дове­де до колапса на СССР, така че съществува много силен аргумент, че това не е била лоша инвестиция", продъл­жава тя.

Когато САЩ са се изтегляли от Пакис­тан, са оставили раз­пръснати из цялата страна ракети, мини и други оръжия. Янките са заявили, че не искат да имат повече нищо общо с муджахидини­те и дори ще ги санк­ционират. „Нека да бъдем откровени, ние помогнахме да се създа­де проблемът, с който сега се борим", заключ­ва Клинтън.