Почина създателят на курорта "Албена"
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Януари 2015 18:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина създателят на курорта "Албена"

/КРОСС/ Почина един от доайените на българския туризъм - първият генерален директор и създател на КК "Албена" Жельо Стайков Желев.
Жельо Стайков е роден на 10 декември 1927 г. в село Чернево, област Варна. Завършва висше образование във Варненския икономически институт, специалност „Икономика на външната търговия".
Работи 28 години в сферата на туризма. Жельо Стайков е генерален директор на "Албена" от 1966 г. до 1977 г. Заедно с Тодор Живков той прерязва трикольорната лента в деня на тържественото откриване на комплекса на 24 август 1969 г. В най-трудните години на изграждане и утвърждаване на курорта хората работили, увлечени от примера му. Освен за създаването на Албена, добруджанци са му благодарни и за запазването на комплекса като цяло. С изграждането на единна структура и архитектурен облик всъщност той направи концепцията за Албена - цяла и неделима.
През 1978 г. Жельо Стайков е назначен за първи зам.-председател на Комитета по туризма, където има лични заслуги за превръщането на стопанския туризъм във водещ отрасъл на българската икономика. Две години по-късно поема длъжността главен представител на Комитета по туризма в Москва. През 1984 г. Жельо Стайков се завръща в България и поема изключителната отговорност за развитието на отрасъла като главен директор на Комитета по туризъм, а заедно с това и продължаващото бурно развитие на стопанския туризъм в Добричка област.
Жельо Стайков е носител на званието „Заслужил деятел на туризма". От 2002 г. е член на Съвета на Директорите на "Албена" АД.