Кандидат-депутат замесен в убийството на Манджуков
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Януари 2015 21:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кандидат-депутат замесен в убийството на Манджуков

/КРОСС/ Николай Тошев-Чирпанския, който според прокуратурата има участие в убийството на Борислав Манджуков през март 2014 г., е бил кандидат за депутат.
Чирпанския от групата на Черния Роди не е единственият участник във варненска организирана престъпна група, който е газил в политиката. Присъди за наркотици, проститутки и други престъпления имат бившият общински съветник от ДПС Иван Славков, който също беше кандидат за народен представител, както и колегата му от местния парламент Веселин Данов. Той е основател на Българската партия на справедливостта.
Черния Роди, Николай Тошев-Чирпанския, Иван Славков и Веселин Данов са само част от фигурите във Варна, които се спрягат за подземни играчи с влияние върху законния и нелегален бизнес.
Останалите по-известни са бившият служител на МВР Веселин Жеков-Весо Полицая, който също има присъда за разпространение на наркотици, Николай Иванов-Шванца, някогашен любовник на Мая Илиева, бившият висаджия Иво Иванов-Гела. За последните няма данни да са участвали в надпреварата за народни представители и общински съветници.
Мълвата обаче свързва повечето в близки контакти с депутати от региона.
Арестът на групата около Радослав Калчев-Черния Роди повдигна завесата на подземния свят край Черноморието. Роди е посочен от прокуратурата за човека, приел мокрите поръчки за Борислав Манджуков, разследван за контрабанда на цигари и източване на ДДС, и на Митко Дамянов, строителен предприемач от София.
Черния Роди напуска страната на 11 януари, 3 дни след убийството на Митко и Наталия Дамянови и 3 дни преди рождения си ден, който е празнувал с приятели в Тайланд.
Според разследването Чирпанския и шофьорът му Галин Мирчев са били на мястото на убийството на Манджуков, а спусъка е натиснал Мирчев. И двамата са в ареста по друго дело.
Повечето от престъпната група за мокри поръчки с лидер Черния Роди са арестувани и през 2007 г. при акция на ГДБОП. Тогава са задържани Чирпанския, Недялко Цветков-Чубака (бивш шофьор на Черния Роди), Петър Благоев-Планетата, Николай Илиев-Мазния, Мирослав Михалев-Мишара, Галин Мирчев-Жорко, Никола Аргиров и Ангел Колев-Аспаруховския. Без последните трима съставът на групата, обвинена в поръчкови убийства преди няколко дни, е същият. Липсва само името на Радослав Калчев-Черния Роди, но по това време той е в ареста (виж карето по-долу).
Заради дългия престой в ареста Николай Тошев-Чирпанския решава да се кандидатира за депутат през 2009 г. Тогава на мода е разследвани за тежки престъпления да кандидатстват за народни представители, за да се спрат делата срещу тях за времето, когато се ползват с имунитет. Най-яркият пример за това са Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, издигнати от инициативен комитет в Дупница. Изчезналите през 2012 г. бизнесмени не успяха да влязат в парламента. Също като Чирпанския. Той не е издигнат от инициатвен комитет, а е регистриран в листата на патриотично движение "Защита". Поставен е на пето място в листата от Хасково с водач бившия депутат от "Атака" Йордан Величков. Партията събира 11 хил. гласа и Чирпанския не успява да стане народен представител.
7 месеца преди ареста на неуспелия депутат Николай Тошев-Чирпанския е задържан и Черния Роди - докато плувал в басейн на хотел в курорта Константин и Елена. При претърсването на къщата му са открити 500 г чист хероин, скрит в кутия за обувки. През 2007-а е осъден на 2 г. и 11 месеца затвор, след като признава вината си.
По-късно Черния Роди е съден и за участие в престъпна група за разпространение на наркотици, проститутки и пране на пари с повечето от знаковите фигури в града - Веселин Данов, Иван Славков, Веселин Жеков-Полицая и още 20 души. По това дело той отново признава вината си и получава 1 г. и 11 месеца затвор. Същото правят Веселин Данов и Недялко Цветков-Чубака, който също се издирва след последните арести във Варна заради двете убийства.
Третата присъда на Черния Роди е за неплатени данъци.
Във Варна той минава за приближен до бившия общински съветник Веселин Данов-Шопа, който е собственик на хотел до морската столица. Той също сключва споразумение с прокуратурата и лежи две години и половина във варненския затвор. Излиза през 2010 г. за добро поведение и продължава да твърди, че е невинен по обвиненията. Според разследването той и Иван Славков са ръководили престъпната група.
От мегаделото срещу мафията във Варна подсъдими остават само Иван Славков и още четирима. Славков е бивш полицай в специализирания отряд за задържане на опасни престъпници във Варна. Според прокуратурата оттам се познавал с друг знаков бос от морския град - Веселин Жеков.
В продължение на години двамата са приятели и съдружници.
Иван Славков влиза и в политиката покрай съпругата си, която е роднина на бивш министър от ДПС. Става общински съветник от партията във Варна. Дългогодишен президент на ФК "Спартак" и бизнесмен. Иван Славков лежи в ареста най-дълго от всички обвиняеми по делото срещу мафията във Варна.
За разлика от Черния Роди, Веселин Данов и останалите 17 той не признава вината си. Варненският окръжен съд го прати за 10 г. в затвора за участие в организирана и въоръжена престъпна група, която се занимава с разпространение на наркотици и проститутки. Сега делото е в апелативния съд. Славков е осъден не без помощта на бившия си съдружник и приятел Веселин Жеков, който вече е признал вината си и е получил 2 години и 4 месеца затвор.
Сключилият споразумение по делото бивш полицай твърди, че Иван Славков и Веселин Данов са били шефове на мафията във Варна и са ръководили двете крила на организацията. Жеков бил подчинен на Славков, а Черния Роди на Веселин Данов.
През февруари 2009 г. по дома на Веселин Жеков е открита стрелба с гранатомет. През 2008 г. той се издирваше в продължение на няколко месеца заради престъпната организация.
Веселин Жеков-Весо Полицая се явява и като свидетел срещу групата на Антон Савов-Тони Мамата, дясна ръка на Златко Баретата. И до днес Весо Полицая е спряган за един от ключовите играчи в престъпния бизнес във Варна, но след присъдата от 2 г. и 4 месеца срещу него няма други дела във връзка с организирани престъпни групи. Той не е и сред задържаните в последната акция срещу хората на Черния Роди. Всички са сочени за хора от другото крило на стройната организация, която се е занимавала с наркотици и проститутки. Задържан за разпит е и Николай Иванов-Шванца, но срещу него няма обвинения. След разпадането на мегаорганизацията във Варна условно чертаят три групи около основните играчи Черния Роди, Веселин Жеков и Николай Шванца.
Иво Иванов-Гела също е спряган за подземен бос. В миналото той е бил приближен на Георги Илиев, президент на ВИС 2. Прекарва известно време в чужбина, но от няколко години живее във Варна. Срещу него няма дела. Най-близкият до братята Илиеви в миналото е Христо Асенов-Бацата, дългогодишен представител на групировката във Варна. Днес той еуважаван бизнесмен. Управлява един от най-луксозните хотели в Обзор, собственост на офшорка, пише "24 часа".