Пленените в Судан българи са освободени
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Февруари 2015 10:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пленените в Судан българи са освободени

/КРОСС/ Шестимата български пилоти на „Хели ер", които бяха пленени в Судан, вече са на свобода, съобщи Нова телевизия.

Министерството на външните работи разполага с информация от Световната продоволствена програма на ООН, че българските пилоти вече се намират на сигурно място на територия на Република Судан, в която оперира програмата на ООН, заяви говорителят на МВнР Бетина Жотева.

Сънародниците ни се намират в град Ида, Южен Судан. Те ще бъдат транспортирани с хеликоптер до Джуба, пише „24 часа".

На 26 януари хеликоптер на българска авиокомпания, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН, е извършил принудително кацане в района на град Кадугли в южната част на Република Судан. Хеликоптерът е изпълнявал полет по маршрут Румбек (Република Южен Судан) - Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Намиращите се на борда шестима български граждани - трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката Sudan People's Liberation Movement-North (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Новината предизвика силно притеснение на фона на заложническата драма от 2011 г., когато трима български пилоти на същата фирма бяха отвлечени в Судан и бяха държани 175 дни в плен.