Учим най-малко в Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Февруари 2015 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учим най-малко в Европа

/КРОСС/ Българските ученици имат една от най-кратките учебни години в Европа. Гимназистите ходят 180 дни на училище, децата от V до VIII клас седят на чиновете 170 дни, а малките до IV клас - едва 160 дни.

За сравнение в Дания и Италия, най-кратката учебна година трае 200 дни, а в Норвегия и Ирландия - 190 дни, отбелязват учени от БАН в изследването „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България".

Българските ученици имат и най-дългата лятна ваканция. Това е останало още от времената, когато децата се участвали в селскостопанските работи. Но дългият интервал създава неравномерно натоварване на учениците. За разлика от тях, европейските им връстници имат повече на брой ваканции, но нито една от тях не е толкова продължителна.

Учените определят като крайно негативно намаляването на часовете по математика и естествени науки в училище и определят това като причина за ниското качество на работната ръка у нас, както и за спънка пред инвестициите. Те настояват учебната година у нас да стане по-дълга, а увеличението да бъде запълнено с часове именно по математика и естествени науки, които в професионално отношение се отразяват най-добре на ръста на БВП.