Обама призна, че САЩ са помогнали за смяната на властта в Украйна
Секция: СВЯТ
02 Февруари 2015 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обама призна, че САЩ са помогнали за смяната на властта в Украйна

/КРОСС/ В интервю по телевизия CNN Барак Обама заяви, че политиката на САЩ по отношение на Москва е била доста ефективна, след като отслабила руската икономика.

Отправната точка за въвеждането на санкции той нарече „импровизацията“ на Путин относно присъединяването на Крим към Русия, а също така независимата позиция на Москва по отношение на украинската криза. „Тази ситуация доведе до дипломатическата изолация на Русия, а Европа е уморена от отношенията си с Русия. Това доведе до санкции, които отслабиха руската икономика, когато всичките ѝ доходи се понижиха“, цитира RT думите на Обама.

При това президентът фактически призна, че САЩ има непосредствено отношение към държавния преврат в Украйна. „Ние бяхме посредници по време на прехода на украинските власти“, каза той пред журналистите.

Обама изключи възможността за пряка конфронтация с Русия. Той отбеляза, че САЩ „има ограничена военна намеса“, „отчитайки размера на руската армия“ и това, „че Украйна не е в НАТО“.

„Тези, които ни предлагат да направим повече, бих им отговорил: ние можем да гарантираме това, че Русия нанесе повече щети, и точно с това се занимаваме. Можем да окажем дипломатически натиск на Москва. Не мисля, че реалният военен конфликт между САЩ и Русия ще бъде мъдро решение за Америка и за целия свят“, отбеляза американският президент.

Той добави, че САЩ се занимава със засилването на украинската граница с Русия. „Ясно заявих,, че тази линия не трябва да се престъпва, тъй като ние ще трябва да предприемем военни мерки за защитата на нашите съюзници. Това се говори в член 5-ти от Устава на алианса“, отбеляза Обама.

Той също така разказа за бъдещите планове на Белия дом: „Ще се придържаме към подобен „двустранен“ курс, т.е. ще усилим натиска върху Русия и ще укрепим Украйна“.

От руското външно министерство отбелязаха, че САЩ предизвиква съюзниците да затегнат санкциите срещу Русия. Зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че с реакцията си относно ситуацията в Украйна САЩ фактически се опитва да застави Русия да преразгледа външнополитическата си концепция: „Привържениците на антируската политика получиха картбланш за държавния преврат, при това в съответствие с лозунга „Целта оправдава средствата“ превърнаха в главна ударна сила национал-радикалите“.

На свой ред, вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви, че въвеждането на антируските ограничителни мерки от страна на Запада не е пряко свързано с позицията на Кремъл по „украинския въпрос“. „Всичко, което се случи в Украйна, и санкциите, които последваха по отношение на Русия в резултат на нейната позиция, – това по-скоро е повод. Причината е в това, което ни правим. От украинските събития се възползват САЩ, президентът Обама, и Европейския съюз“, каза Рогозин.

„Всичко, което те направиха срещу нас и това, което ще опитат да направят – налагането на секторни санкции, реалните опити да унищожат икономиката ни и, намалявайки стандарта на живот до нула, обръщат народа срещу Путин и срещу това, което ни направихме през последните години. Украйна е само повод“, подчерта зам.-министърът.