Нови автомати за руската армия
Секция: Русия
05 Февруари 2015 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови автомати за руската армия

/КРОСС/ Автомати „Калашников“ (АК-12) и „Дегтярев (А-545) ще бъдат пуснати в производство през февруари. Министерството на отбраната ги определи като оръжие на „войника от бъдещето“ по резултати от опитно-войскова операция, която ще завърши в края на годината.

Държавните изпитания на автомати АК-12 и А-545 приключиха миналия месец. Военното ведомство тества няколко опитни образци от всеки автомат и заключи, че и двата съответстват на изискванията на министерството на отбраната.

Източници от отбранително-промишления комплекс съобщиха на „Известия“, че заводът „Дегтярев“ вече е направил поправките, които са били изисквани след тестовете на А-545 и е готов за серийно производство. „Калашников“ завършва аналогични работи по АК-12.

АК-12

„Окончателното решение ще бъде взето въз основа на получената статистика от изпитанията“, съобщи пред вестника зам.-министърът на отбраната Юрий Борисов.

„Скоро ще научим и колко ще струва партидата, което ще повлияе по определен начин и на решението на министерството“.

А-545

Автоматите от ново поколение се разработват за замяна на АК-74М и включване към екипировката „Ратник“, която ще бъде доставена на войската през есента тази година.

Както уточниха от министерството на отбраната, военното ведомство планира да закупи не по-малко от 100 образци от всяка марка автомати за опитно-серийната партия и да ги достави в подразделения на сухопътните и въздушно-десантните войски.

В течение на 2015 година оръжието ще бъде тествано в реални условия за боева подготовка – ще бъдат проверени надеждността му и други характеристики.

По оценки на експертите, дегтяревският автомат по точност и бързина превъзхожда АК-12, но последният подхожда повече за масово използване във войската, а и сметките също говорят в полза на „Калашников“, както и отсъствието на нови боеприпаси.

Източник: http://www.fbr.bg