Опълченците продължават да призовават украинските военни в Дебалцево да се предадат
Секция: СВЯТ
17 Февруари 2015 12:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опълченците продължават да призовават украинските военни в Дебалцево да се предадат

/КРОСС/ В Донецк за първи път от дълго време насам артилерийската канонада затихна: в момента се провеждат ремонтни дейности на повредените комуникации. През нощта в Донбас не е регистрирано нарушение на „режима на тишина“.

Ситуацията в Донецк днес е спокойна, градът не е подложен на обстрел. Хората, които се осмеляват да излязат на улицата, са значително повече. Вече втори ден училищата и институтите са отворени.

За изминалото денонощие украинските военни са произвели общо 49 обстрела срещу населени места в републиката. От министерството на отбраната заявиха, че режимът на прекратяване на огъня е нарушаван от така наречените доброволчески батальони на Украйна.

Що се отнася до Дебалцево, то там в обкръжението продължават да се намират около 8 хил. украински военни. От отбранителното министерство на републиката съобщават за продължаващи опити да пробив на обкръжението.

Железопътната станция и прилежащите към нея пътища са били минирани от диверсионни групи на противника. Боеприпаси украинско производство, открити в Дебалцево, са демонстрирани на пресконференцията.

В същото време, в района на Дебалцево възнамеряват да пристигнат и представители на ОССЕ.

Както съобщават от министерството на отбраната на ДНР, украинските военни в Дебалцево стрелят хаотично не само по позициите на опълченците, но и по всичко, което се движи.

Опълченците продължават да ги призовават да се предадат и да напуснат мястото по предварително създадения коридор, но командването на украинската армия не влиза в контакт с представителите на ДНР.

Днес участниците в контактната група по Украйна ще проведат видеоконференция, на която се планира да бъде обсъдено отвеждането на въоръжението, снемането на блокадата на Донбас, както и хуманитарни въпроси. Ще бъде поставен и въпросът, как да се съблюдава спазването на режима за прекратяване на огъня.

Мирното регулиране на кризата в Украйна бе обсъдено снощи и в телефонен разговор между ръководството на Русия, Германия и Украйна. От пресслужбата в Кремъл съобщиха, че основните теми на разговора са били условията на режима за прекратяване на огъня, оттеглянето на тежкото въоръжение и ситуацията в Дебалцево. Освен това, Владимир Путин, Ангела Меркел и Петро Порошенко са разгледали и въпроса за ролята на мониторинговата мисия на ОССЕ.