Асоциацията на екскурзоводите иска сътрудничество с църквата
Секция: Туризъм
19 Февруари 2015 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асоциацията на екскурзоводите иска сътрудничество с църквата

София /КРОСС/ Главният секретар на Светия Синод архимандрит Герасим прие днес представители на Асоциацията на екскурзоводите в Българи. В срещата, която бе във връзка с договорените на 12 февруари между Негово Светейшество патриарх Неофит и министъра на туризма Николина Ангелкова мерки за сътрудничество, взеха участие Георги Георгиев и Елена Денисиева от Управителния съвет на Асоциацията, Александра Карамихалева, нач.-отдел "Връзки с обществеността" при Светия Синод, и протодякон Любомир Братоев, член на Асоциацията.
В хода на разговора двете страни се съгласиха, че в храмовете и манастирите, които представляват интерес за туристите, информацията за обекта трябва да се поднася само от лицензирани и добре запознати с православните канони и традиции екскурзоводи, а когато това е възможно, те да бъдат подпомагани и от свещенослужителите или определени за целта служители и богослови при съответния храм или манастир.
Обсъдена бе и възможността за участие на представител на Светия Синод в Комисията по лицензиране на екскурзоводи, за да се следи нивото на подготовка на кандидатите в областта на светото Православие, както и за изнасяне на лекции от богослови на теми, свързани с устройството и същността на православния храм или светата обител, богослужебния цикъл и свещенослужителите, поведението в храма и др. с цел повишаване квалификацията на екскурзоводите и предоставяне на туристите на богословски коректна информация.
Предстои Асоциацията на екскурзоводите в България да внесе официално писмо с предложение за сътрудничество със Светия Синод на БПЦ.