Сергей Станишев посреща премиери и лидери от ПЕС в Мадрид
Секция: ПОЛИТИКА
20 Февруари 2015 09:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Станишев посреща премиери и лидери от ПЕС в Мадрид

/КРОСС/Декларация и план за създаване на нови работни места в Европа ще приемат левите на лидерска среща в Мадрид този уикенд.

Като втора основна тема е обсъждането на мерки в борбата срещу тероризма. „Една от основните цели на съботната среща е да направим така, че събитията от Париж и Копенхаген да не се случат никога повече. Вече нееднократно заявих, че без България и Румъния в Шенген в Европа няма да има сигурност. Ще поискам подкрепата за двете държави на този най-висок форум на левите лидери", заяви Станишев преди срещата.
ПЕС избра Мадрид, за да подкрепи Педро Санчес и партията му на предстоящите местни и парламентарни избори. Домакин на събитието е испанската социалистическа работническа партия /PSOE/.
Участие на срещата в Испания ще вземат председателят на ЕП Мартин Шулц и председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела. Европейската комисия ще бъде преставена от Федерика Могерини - заместник-председател и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурността, Франс Тимерманс - първи заместник-председател на ЕК, както и от еврокомиксарите по здравеопазване Витянис Андрюкайтис, регионална политика Корина Крецу и по околна среда Кармену Вела.

Участие ще вземат още премиерите на Франция - Мануел Валс, на Малта - Джоузеф Мускат, на Швеция - Стефан Льовен, на Румъния - Виктор Понта, както и вицеканцлерът на Германия - Зигмар Габриел. Ще присъстват и лидерите на партиите от Унгария, Холандия, Люксембург, Ирландия, Португалия, Норвегия, Дания, Белгия и Полша. България ще бъде представена лично от председателя на НС на БСП Михаил Миков.