Изложба „Руско-турската война и Освобождението на България“ в гравюри
Секция: КУЛТУРА
25 Февруари 2015 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба „Руско-турската война и Освобождението на България“ в гравюри

/КРОСС/ Научният архив и Централната библиотека на Българската академия на науките, с подкрепата на форум "България - Русия", откриват изложба „Руско - турската война (1877-1878) и Освобождението на България в гравюри" на 27 февруари 2015 г. от 12 ч. в Централната сграда на БАН ( ул. "15 ноември" №1).
Изложбата представя малко известни или непознати за българската общественост гравюри на военни кореспонденти и художници, представящи галерия от образи на руски военачалници и отделни епизоди от хода на военните действия. Подредени по времевата верига, подбраните гравюри очертават цялостната картина на събитията, от обявяването на войната и формирането на българското опълчение през преминаването на Дунава, освобождението на редица български градове, обсадата на Плевен, епопеята на Шипка, марша на руските войски към София до мирните преговори в Сан Стефано. За първи път академичните звена предлагат различен поглед към събитията 1877-1878 г. през очите на съвременници, участвали във войната.
Показани са гравюри от юбилейни албуми и книги, запазени в Централната библиотека на БАН; от руски и европейски вестници и списания от 1877 и 1878 г., както и от фондовете на Научния архив на БАН, включително и предоставени по съвместен проект от Румънската академия на науките.
Експозицията е съвместен проект на Научния архив и Централната библиотека на Българската академия на науките, но са включени и гравюри на Историческия музей в град Казанлък, посветена на войната.