Ден на отворени врати и специална изложба за 3 март в Националния военноисторически музей
Секция: КУЛТУРА
26 Февруари 2015 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ден на отворени врати и специална изложба за 3 март в Националния военноисторически музей

/КРОСС/За шеста поредна година Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи Деня на Освобождението на България - 3 март, с Ден на отворени врати и специална изложба „Трети март - три войни - три съдби", която посетителите ще могат да разгледат не само безплатно, но и единствено в този ден. По повод празника НВИМ обявява свободен достъп и до своята постоянна хронологична и външна експозиция.

Изложбата „Трети март - три войни - три съдби" представя съдбата на три офицерски фамилии, в която се оглежда почти век национална история.

Сто тридесет и седмата годишнина от Руско-турската война ще бъде разгледана не като низ от бойни действия, а като проекция в бъдещето чрез съдбите на трима опълченци, станали генерали в освободена България - Данаил Николаев, Стефан Тошев и Кръстю Маринов, както и на техните синове - подп. Никола Николаев, ген.-лейтенант Тодор Тошев и ген.-лейтенант Иван Маринов.
Атрактивният визуален и звуков разказ на изложбата, посветена на Националния празник, ще покаже на посетителите експонати, свързани с живота и военния път на представителите на тези фамилии, както и много уникални реликви, отдавна превърнали се в символ на националното ни битие. Включени са и иновативни мултимедийни подходи, които ще засилят внушението от прочита на свободата, идеалите, полическите пристрастия и болезнените рани на времето.

На 3 март всички гости на НВИМ ще имат възможността да се докоснат и до повече от 300 експоната, свидетели на Руско-турската война, представени целогодишно в постоянната експозиция на музея.
В деня на Националния празник вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10.00 до 18.00 ч.
По повод празника вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ във Варна - Военноморски музей и Парк-музей на бойната дружба 1444 г., както и в Музея на авиацията - Пловдив.