Джамбазки и Киссе запознаха британските консерватори със ситуацията на българите в Украйна
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Февруари 2015 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джамбазки и Киссе запознаха британските консерватори със ситуацията на българите в Украйна

/КРОСС/Българският представител на ВМРО в Европейския парламент Ангел Джамбазки проведе срещи с Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада. Двамата обсъдиха критичната ситуация в Украйна и по-специално положението на българското малцинство в страната, наброяващо около половин милион души, със заместник председателя на Групата на Европейските консерватори и реформисти, Джефри ван Орден и със координатора на групата в Комисията по външни работи, д-р Чарлз Таннок. 

По време на двете срещи Киссе и Джамбазки представиха детайлна информация за сънародниците ни и тежката ситуация, в която те се намират. Киссе сподели, че в Украйна икономическата ситуация е лоша, има голяма безработица и инфлация, хората са под напрежение. Върви активна фаза на мобилизация и това също се отразява на настроението и на самочувствието на хората.

Джамбазки, заедно с двамата британски консерватори, които са сред основните фигури на групата, активни в политиката на външни работи, получиха официална покана да посетят Одеса. Те специално подчертаха, че е приоритет на групата на Европейските консерватори и реформисти, хуманитарната криза в Украйна да бъде разрешена възможно най-скоро, както и да се подпомагат малцинствата и да се защитават техните права.

Джефри Ван Орден е член на Комисията по външни работи на Европейския парламент и координатор на ЕКР в подкомисията по сигурност и отбрана, като дълги години е заемал поста председател на Комисията по външни работи. Освен това, той е и бивш високопоставен военен с широк международен и оперативен опит. По време на процеса на присъединяването на България към Европейския съюз, Ван Орден беше докладчик за България в Европейския парламент като редовно докладва за напредъка на страната по отношение на изискванията за членство в ЕС.

Д-р Чарлз Таннок е координатор на ЕКР и член на Комисията по външни работа на Европейския парламент, който в периода 2004-2009 е заемал поста зам.-председател на Делегация в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Украйна и познава в дълбочина проблемите на страната.