Лошо е държавният дълг да расте 14 пъти по-бързо от икономиката
Секция: Интервюта
26 Февруари 2015 19:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лошо е държавният дълг да расте 14 пъти по-бързо от икономиката

/КРОСС/ - Професор Минасян, впечатли ли Ви правителството в първите си 100 дни? Виждате ли реформи на хоризонта?

- Чудеса не се случват - нито за 100, нито дори за 800 дни. Първите сто дни на сегашното правителство са колкото обичайни, толкова и необичайни. Обичайни са, доколкото всяко правителство се стреми да натамани нещо, което да звучи хубаво за отчета за тези дни. Необичайни са, защото пъстрата управляваща партийна конфигурация е уникална за нашите условия. Има необходимост от утаяване на различни хвърчащи идеи и от напасване на отделните партийни съставки. Съществува определен управленски ентусиазъм. Но има и много подозрения. Реформите няма да се случат лесно, а ако се случат, ще е под натиск. Икономиката продължава да крета вече седма година, социалното напрежение се нагнетява и не е изключено да изригне при някакъв, дори и на пръв поглед не особено значителен повод. Все пак ми се струва, че този път има истинска воля за реформи - може би и защото водещата партия е за втори път във властта и си е извлякла някакви поуки.

- Вас смущава ли Ви "сделката" на финансовия министър Владислав Горанов за външния дълг?

- Дълг не е мръсна дума. Да използваш чужди пари в свой собствен интерес е майсторлък. Но развитието в България откроява неприятни истини. За 2009 -2014 г. държавният дълг нараства средногодишно с 18.5%, а икономиката, брутният вътрешен продукт (БВП) - само с 1.3%. Това е много лоша динамика, която дори в средносрочен хоризонт води до много неприятни съотношения. Правителството предвижда емитирането на нови дългове с ускоряващо се темпо, а мотивите за това не звучат убедително. Струва си да направим препратка към кредитния бум преди 2009 г., 5-6 години непосредствено преди кризата ръстът на отпуснатите кредити и на БВП бяха в съотношение от около 1:10 - всеки процент реален прираст на БВП се свързваше с десетина процента прираст на кредитите. Така "изведнъж" осъмнахме през 2009 г. с грамадна маса несъбираеми кредити. Пътят към кризата беше осеян с добри намерения - активно кредитиране с идеята да се ускори икономическата динамика. Недобре направените проекции изиграха своята лоша шега.

Ситуацията има и друго измерение. Към края на 2012 г. общият държавен дълг се оценява на 13.7 млрд. лв, а две години по-късно вече е 22.1 млрд. лв., или увеличение с 8.4 млрд. лева само за две години. Същевременно по данни на БНБ за същия период 4.4 млрд. евро (8.6 млрд. лв.) местен капитал са изтекли от България. Знаете ли какво означава това - че държавата емитира дълг, който изцяло се трансформира в частен местен капитал и напуска страната. Това е своеобразна нерегламентирана приватизация на крайния резултат за сметка на целия български народ.

- По сметки на Министерството на финансите лихвените плащания по държавния дълг ще надминат 1 млрд. лева, а дългът, отнесен към БВП, ще надхвърли 30%? Възможен ли е и по-добър сценарий?

- Няма "безалтернативни решения". Има различни пътища - и към щастието, и към пропадането. Факт е, че резултатите от интензивни задлъжнявания на държавата у нас почти никога не са били добри, с каквито и мотиви да се кичат. През втората половина на 80-те години на миналия век комунистическото правителство увеличи външно дълговото натоварване повече от три пъти с идеята да повиши чувствително икономическата мощ на България. Много патриотично, нали! Но резултатът бе воденичен дългов камък на шията на българския народ и фалит на държавата.

Правителството сега обяснява, че с новите заеми ще гаси стари задължения. Но докога ще продължава "търкалящото се" рефинансиране на стари дългове? Задължения се емитират и има смисъл да се емитират тогава, когато ще стимулират икономиката, така че после тя да бъде в състояние да ги изплати. Ако липсва изпреварваща икономическа динамика, тогава новото задлъжняване води до финансово заробване. Виждаме как бюджетните прогнози напоследък се разминават драстично с реалностите. Именно затова макроикономическото управление следва да бъде много по-предпазливо при поемането на мащабни задължения.

- Наистина ли в момента е много изгодно държавата да тегли заеми? Има ли рискове да се увеличи цената на финансирането - например ако през април Европейската комисия открие процедура за прекомерен дефицит срещу България?

- Конюнктурата за България е добра, но въпросът е за какво ще се емитират нови задължения. Когато Гърция е трупала своите дългове, и за нея дълго време конюнктурата е била благоприятна, но това не я спаси от сътресения. Не може държавата да взима заеми само защото в момента ще й излезе по-евтино. Дългът трябва да се използва за ускоряване на икономическата динамика, а точно това не се забелязва. Самото правителство си поставя лесни цели и предвижда нищожни темпове на растеж в средносрочен план. Това не може и не бива да се компенсира с активно задлъжняване. Такава политика е притеснителна.

- Министър Горанов обяви, че във фискалния резерв има само около 500 млн. лева свободни за харчене, обаче в същото време е "забранил" на ПИБ да връща бързо парите, които получи като ликвидна подкрепа миналото лято. Как тълкувате това?

- Видимо министър Горанов си има свои собствени опасения. Последната достъпна информация за фискалния резерв е към края на миналата година и показва, че около 1.5 млрд. лв. държавни пари продължават да се поддържат в търговски банки, включително и депозита на правителството в ПИБ. Банковата система като цяло демонстрира изключително висока ликвидност. Поддържаните и замразявани в БНБ резерви на търговските банки в последно време растат главоломно. През последните три години (2012 - 2014 г.) те са били средно около 6.5 млрд. лв., а към 20 февруари т.г вече са 12.1 млрд. лв. - без да е имало промяна в конюнктурата и регулациите. Може би все пак БНБ негласно е засилила строгостта при оценката на кредитната активност. Високата (дори прекалено висока) ликвидност в банковата система изключва повторение на ситуацията от средата на миналата година.

Забелязвам обаче някакво стъписване, боязън - и при кредиторите, и при кредитополучателите, а това не е добре за икономиката. За 2014 г. страната ще отчете прираст на БВП (може би) от 1.5-2%, но той е неиновативен, изстискан от съществуващия потенциал, неперспективен.

- Нов закон, внесен в парламента, предвижда фондът за гарантиране на влоговете да помага със заеми и гаранции на закъсващи банки. Това добра идея ли е?

- Това е поредната недообмислена законодателна идея. Фондът за гарантиране на влоговете не е създаден, за да бъде "кредитор от последна инстанция", и няма капацитет за тази функция, която е много специална и отговорна. Да си припомним как в началото на 90-те години БНБ, водена от много добри намерения, подпомагаше закъсали банки с ликвидност в името на националната кауза - поддържане на финансовата стабилност. Беше възприето дори и т.нар. валутно рефинансиране, бяха раздадени неимоверно количество пари в левове и в чуждестранна валута, които безвъзвратно потънаха в знайни и незнайни джобове.

Въпросът е не дали да се рефинансират или не банките, а кой и как ще го прави. И който го прави, трябва да носи цялата отговорност. Както казва Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц, ако никой не носи отговорност, значи нещо в икономическата и политическа система не е в ред. Видяхте какво стана с КТБ - оказа се, че никой не носи отговорност. Ако Народното събрание избира управител и подуправители, ако президентът назначава членове на управителния съвет на БНБ по неясни професионални критерии, лошите изненади винаги ще ни съпътстват.

 

Юлиана Бончева

„Сега”

 

Проф. Гарабед Минасян е доктор на икономическите науки. Има два мандата като член на Управителния съвет на БНБ (1997-2006 г.) През 1997-2000 г. е икономически съветник на президента. Работи в Икономическия институт на БАН. Бил е негов директор през 1992-1995 г.