Кино, театър, музика и слово в НДК
Секция: КУЛТУРА
27 Февруари 2015 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кино, театър, музика и слово в НДК

/КРОСС/Кино, театър, музика и слово предлага НДК в седмицата от 2-ри до 8-ми март.

Наред със София филм фест, който започва на 5 март, Националният дворец на културата ще бъде домакин на редица други събития. Сред тях - премиерата на книгата на Ружа Маринска „Гео Милев и изкуството", Базар на изкуствата, посветен на дамите - „Усещане за жена", моноспектакъла на Симеон Владов „Любовта не може просто да отмине" и др. За първипът ще бъдат връчени и годишните награди за световно и българско кино Cinemouse.

На 5 март (четвъртък), от 19:30 часа в зала 1 на НДК ще се проведе откриването на 19-я международен филмов фестивал София филм фест 2015. Началото ще бъде дадено с игралния филм „Досието Петров", по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер. Лентата е на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов, с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др.
Фестивалът продължава на 6 март (петък), когато в кино „Люмиер" (зала 11 на НДК) ще има прожекция на цели три филма от програмата на събитието. „Живот в аквариум" от 16:00 часа, „Монти Пайтън Live от Холивуд Боул" от 18:00 часа и „Монти Пайтън Live (предимно)" от 20:30 часа.

Отново на 6 март в зала 7 на НДК, доц. д-р Ружа Маринска ще представи своята книга „Гео Милев и изкуството", която разкрива художникът Гео Милев и прави неверотно представяне на творбите му.

Съботният ден (7 март) в кино „Люмиер" (зала 11 на НДК) можем да гледаме още шест филма от програмата на София филм фест. Това са „Пророкът" от Халил Джубран от 12:00 часа, „Прощален купон" от 14:00 часа, „Париж от Севера" от 16:00 часа, „Събирач на трупове" от 18:00 часа и „Любов и инженерство" от 20:30 часа.
Прожекциите продължават и на 8 март (неделя) отново в кино „Люмер", където ще бъдат показани: „Пророкът" от 12:00 часа, „Мираж" от 13:45 часа, „Феникс" от 16:00 часа, „Форсмажор" от 18:00 часа и „Племето" от 20:30 часа.

СОФИЯ ЛАЙВ КЛУБ

На 4 март от 19:00 часа в София Лайв Клуб ще се проведе инициативата „Пощенска кутия за приказки". Идеята, на все по-популярния проект, е да се събират кратки разкази по предварително определена тема, които се изчитат от известни български творци. Всеки, който желае може да участва, предвидени са и награди за най-силните текстове.

Петъчната вечер (6 март) ще зарадва гостите на София Лайв Клуб с изпълнения на живо от неповторимия Орлин Павлов. Събитието е от 23:00 часа.

В събота (7 март) от 11:00 до 18:00 часа в София Лайв Клуб ще се проведе Базар на изкуствата - „Усещане за жена". Посетителите ще могат да видят и закупят ръчно изработени мартеници и безброй дамски аксесоари, бижута и др.

Отново на 7 март (събота) в София Лайв Клуб от 23:00 ще забие на живо групата Banda Del Padre.

На 8 март - неделя от 20:00 часа в София Лайв Клуб ще се състои Lamb Live in Concert.


ЗАЛА „РУБАЯТ"

Понеделник (2 март) ще започне в зала „Рубаят" с моноспектакъла на Симеон Владов „Любовта не може просто да отмине". Началото е от 18:30 часа. Сценарият и режисурата са на Радослав Гизгинджиев.

На 5 март (четвъртък) от 22:00 часа в зала „Рубаят" феновете на голямата група The Beatles ще могат да се насладят на трибют на големите музиканти.

В деня на жената - 8 март от зала „Рубаят" ще изненадат дамите с Ladies Night с Maximus Show. Началото е от 21:30 часа.

STUDIO 5

Studio 5 започват понеделника (2 март) с концерт на квартет „Фрош" от 18:30 часа и със Stand up комедия с група „Смешници" от 21:00 часа.

На 3 март (вторник) от 19:00 часа в Studio 5 ще се състои официалната церемония по връчване на първите годишни награди за световно и българско кино Cinemouse.

На 4 март (сряда) от 18:30 часа ще се проведе концерт, наречен „Музикална киномагия с Любена Нинова", със специалното участие на Димитър Атанасов. Вечерта ще завладеят запомнящи се песни от български и холивудски филми.

В четвъртък (5 март) от 19:00 часа в Studio 5 ще се състои концертът „Белонога Live - През очите на слънцето". „Белоногата" - Гергана Димитрова е позната на аудиторията като една от великолепните певици от „Мистерията на българските гласове" и „Ева Квартет". В последните 12 години, с „Ева Квартет", тя участва в редица вокални проекти с музиканти от цял свят.

На 6 март (петък) в Studio 5 от 18:00 часа ще бъде представен новият самостоятелен албум на Ивайло Диманов - „Наздраве самота". Диманов е журналист, писател и бард, автор на 8 книги с поезия, разкази и театрална критика.

В събота (7 март) от 18:30 часа в Studio 5 ще забият музикантите от Yotzov Clarinet Sextet. След кратка творческа пауза формацията е с нов облик и в готовност отново да радва своите почитатели и всички меломани.

Неделя (8 март) от 22:00 часа в Studio 5 ще бъде представена „Една любовна вечер с гаджетата на Орлин" и песните на „Станиоли".