Горивата продължават нагоре
Секция: ИКОНОМИКА
27 Февруари 2015 12:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Горивата продължават нагоре

/КРОСС/Дизеловото гориво за автомобили за ден поскъпна със стотинка и вече стигна 2,24 лв. за литър, сочи информация от сайта Fuelo.net. Данните на портала показват, че въпросната цена е на колонките на 8 от веригите бензиностанции в страната. Само на една от тях нафтата за коли може да се купи по 2,18 лв./л, а на друга по 2,23 лв./л. Горивото с повече присадки „Дизел плюс" се предлага от 3 от големите вериги. На бензиностанциите на 2 от тях то се продава по 2,46 лв./л, а на третата по 2,44 лв./л. Поскъпването при специалната нафта за коли е както и при другата ­ 1 стотинка на литър.

Масовият бензин А95 за ден отчете нарастване на цената с 2 стотинки до 2,11 лв./л. Тук също 8 от големите вериги го продават най-скъпо, една със стотинка по-евтино и само една си позволява лукса да го търгува по 2,05 лв./л.

При бензина А98 цените са доста по-разнообразни. 3 от веригите го предлагат по 2,31 лв./л, а при останалите най-високата е 2,49 лв./л, а най-ниската ­ 2,15 лв./л. При това гориво за ден е отчетено поскъпване от 1 стотинка. Пропан-бутанът, използван от автомобилите, също повиши цената си за ден с 1 стотинка на литър. За разлика от другите автогорива при него цените са в тесни граници от 88 до 89 стотинки за литър.
Единствено при метана има поевтиняване от 1 стотинка, сочи още статистиката, обхващаща 3 вериги бензиностанции. На 2 от тях цената е по 1,49 лв. за килограм, а на третата ­ по 1,52 лв./л.