Ирина Бокова шокирана от унищожаването на реликви от ислямистите
Секция: КУЛТУРА
27 Февруари 2015 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ирина Бокова шокирана от унищожаването на реликви от ислямистите

/КРОСС/Терористите от екстремистката групировка „Ислямска държава" разпространиха ужасяващо видео, в което рушат с чукове древни асирийски статуи в музей в Ирак. Това се случва дни, след като воини на ИДИЛ изгориха над 110 хиляди книги и ръкописи от библиотеките в Мосул.

Разрушените старини са част от руините на древна Ниневия, които се намират в Мосул. Тя е била столица на Асирийската империя, съществувала от 2500 г. до 605 г. преди Христа.

Проявата предизвика остра реакция от ЮНЕСКО. От организацията определиха действията на терористите като „един от безсмислените и най-опустошителни актове в човешката история". Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова поиска свикване на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради погрома: „Тази атака е повече от културна трагедия, тя е и проблем със сигурността, защото подхранва фанатизма, екстремизма и конфликта в Ирак".

Елинор Робсън, председател на Британския институт за изучаване на Ирак, твърди, че голямата част от оригиналните статуи са били откарани в Багдадския музей с опасност от посегателство върху тях. Въпреки това каменният крилат бик, който се вижда на разпространеното видео, най-вероятно е оригинал, който е стоял на една от крепостните врати на Ниневия, и датира от седми век.

„Тази статуя е много важна за местното население, тъй като никога не е напускала страната или пък е била преместена в Багдад", казва доктор Робсън.

Погромът на разрушителният отряд на „Ислямска държава" се е случвал и при талибаните, които потрошиха статуите на Буда в Бамиян, Афганистан, както и при джихадската група от Мали „Ансар ал Дине", която срина три гробници и унищожи антични ислямски ръкописи в Тимбукту.