Удължиха срока на безвъзмездната помощ по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН"
Секция: Здраве
27 Февруари 2015 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Удължиха срока на безвъзмездната помощ по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН"

/КРОСС/Правителството предлага изменение и продължаване на действието с една година на Споразумението за предоставяне на безвъзмездна помощ по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България", сключено между Министерството на здравеопазването и Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Срокът на действие на споразумението се удължава с 12 месеца, за да може да се удължи изпълнението па Програмата в рамките на спестените до момента средства. От изключително значение е в този период да се положат усилия за стабилен преход на преминаване на финансирането на превенцията от международния донор към българското правителство.

Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" е най-дългосрочната и мащабна превантивна здравна програма в страната и допринася за постигането на заложените цели на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции 2008-2015 г. Ефективното й изпълнение ще допринесе значително за постигане на основните цели за задържане на нивото на разпространение на ХИВ сред инжекционно употребяващи наркотици под 10%, а за останалите групи в най-висок риск - под 5 на сто.

В изпълнение на Програмата са изградени девет местни обществени комитета за превенция на ХИВ, туберкулоза и сексуално предавани инфекции, 12 звена за второ поколение епидемиологичен надзор в РЗИ, 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН, девет ниско-прагови центъра за лицата, употребяващи инжекционно наркотици, осем здравно-социални центъра в ромска общност, 17 мобилни медицински кабинета, пет сектора за лечение на пациенти с ХИВ, 18 младежки клуба за обучение на връстници от връстници сред деца и млади хора в риск, четири центъра за психо-социална подкрепа за хората, живеещи с ХИВ и СПИН.

Планираните резултати за 2015 г. от изпълнението на Програмата включват предоставяне на услуги за доброволно консултиране и изследване за ХИВ на над 124 000 лица; предоставяне на специфичните превантивни услуги на терен и достигане до над 47 000 лица, лишени от свобода, инжекционно употребяващи наркотици, проституиращи, лица в риск от ромска общност, както и мъже, които правят секс с мъже; предоставяне на здравно образование, насочено към развитие на социални умения за деца в институции и достигане чрез подхода „връстници обучават връстници" до над 54 000 млади хора в риск.

Планираните резултати към 2015 г. включват също предоставяне на достъпно и качествено антиретровирусно лечение на хората, живеещи с ХИВ, чрез увеличаване на средствата, отделяни от държавния бюджет.